- hirdetés -

Balogh Gábor öttusázó, nem érkezett üres kézzel, sportoláshoz szükséges eszközöket hozott. Olimpiai ezüstérmes sportoló mesélt élményeiről az orosházi Czina iskola tanulóinak november 21-én, majd a program végén vívóbemutatót tartott a helyi vívóegyesület tagjaival.

Már hagyomány a Vörösmarty iskola tagintézményében, hogy a november az egészséges életmód jegyében telik. Az intézmény tanárai igyekeztek olyan programokat szervezni, amely felhívja a gyerekek figyelmét, mit tegyenek annak érdekében, hogy egészségesek és később teljes értékű, hosszú életet élhessenek. Ennek a programsorozatnak a záróeseménye volt, Balogh Gábor egykori öttusázó, a Magyar Diáksport Szövetség elnökének látogatása.

– A célunk az volt, hogy tanulóink hiteles sportolótól kapjanak gyakorlati útmutatásokat, amelyet már általános iskolás korban is beépíthetnek az életükbe – fogalmazott Juhász Józsefné tagintézményvezető, hozzátéve, nagyon várták már a találkozást a gyerekek az olimpiát megjárt sportolóval.

Már nagyon várták a gyerekek a sportolót (Fotó: Rosta Tibor)

Először egy kötetlen beszélgetésen mesélt sportolói múltjáról. Kiderült 23 éves koráig nem járt szórakozóhelyen, hiszen a sportra koncentrált. Kiemelte, hogy az élsport hátrányai mellett nagyon sokat kapott, többek között ezüstérmet szerzett 2000-ben, a Sydney-i olimpián. Elmondta nagy élmény egy ilyen sportesemény. Minden sportoló nagyon közvetlen, a teniszező Roger Federerrel és a brazil futball válogatott egykori zsenijével, Ronaldinhoval fényképezkedett.

A beszélgetés végén a Czina iskola tornatermében folytatódott a program, ahol az Orosházi Zsoldos Péter Vívó Egyesület tartott bemutatót Balogh Gáborral közösen. A múlt héten Bulgáriában bronzérmet szerző Kis Abigél le is győzte rutinos ellenfelét.

– Nagyon jó volt gyerekekek közé visszajönni. Jó volt újra vívni, igyekeztem úgy csinálni, hogy szoros legyen, az első meccsen ki is kaptam – mondta mosolyogva az egykori sportoló.

A fiatal vívótehetség legyőzte rutinos kihívóját (Fotó: Rosta Tibor)

Elmondta, hogy már korábban felfigyeltek a Czina iskola eredményeire, hiszen rendre jól szerepelnek a különböző diákolimpiai atlétikai versenyeken. Sok tehetséges diák van, de az eszközi feltételek hiányosak, ezért gumiköteleket, pólókat és hat pár szögescipőt hozott ajándékba.

– Az iskolai sportnak nagy szerepe van, főként a kisebb településeken, hiszen a magyar sportirányítás főként a nagyvárosokban a klubrendszerre támaszkodik. A testnevelés a kistelepülési szintre is elér, ezért a mi feladatunk olyan oktatási anyagokat készíteni amely segíti a hatékonyabb, korszerűbb oktatást. Emellett különböző sportnapokat szervezünk, illetve a Diákolimpia széleskörű versenyrendszerrel elérjük a legkisebb településeket is – zárta az MDSZ elnöke.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.