- hirdetés -

Az évnek ezen időszaka sokakban vált ki rossz közérzetet. A korai sötétedés, a hideg és esős időjárás a hangulatunkra is hatással van. Az ilyenkor jelentkező melankóliát azonban le lehet győzni. Hogy hogyan, arról Móroczné Szanka Szilvia szakpszichológust kérdeztük.

Az indián nyár színpompás falevél hullása, a kellemesen meleg napsütötte szeptember után, de még a szikrázóan hópelyhes tél előtti hónapok sokak számára egy érzelmi hullámvölgy kezdetét jelentik. Egyre később kel fel a nap és már kora délután besötétedik, így akár egy egész napot, de akár egy hetet is eltölthetünk napfény nélkül, ami sokat ronthat az általános hangulatunkon.

A legtöbben azt tapasztaljuk, hogy reggel egyáltalán nincs kedvünk a hideg, nyirkos levegőre kimenni, napközben sem vagyunk kimondottan vidámak, a munkából hazaérve pedig legszívesebben már délután ledőlnénk aludni, a hétvégi családi kirándulás helyett pedig inkább maradnánk otthon a jó meleg lakásban.

– A fenti jelenség egészen általános, és súlyosabb tünetek nélkül csak egyszerű őszi levertségnek tekinthetjük. A kimerültség, fáradékonyság egyik fő oka a napfény hiánya, pontosabban az emiatt kialakuló hormonális változások. Bár természetesen tudatosan nem befolyásolhatjuk a hormonháztartásunkat, néhány dolgot azonban tehetünk, hogy jobb legyen a közérzetünk – mondta a szakpszichológus.

A szakember azt javasolja, ilyenkor engedjünk be több napfényt a lakásunkba azzal, hogy teljesen felhúzzuk a redőnyt, elhúzzuk a függönyöket, vagy akár lemetszünk pár ágat az ablakunk előtti fákról. Amennyiben irodában dolgozunk, próbáljunk meg az ablakhoz közel ülni, szünetekben pedig sétáljunk egyet a friss levegőn. Igyekezzünk a szabadban tölteni a napsütéses órákat. A mozgás is sokat segíthet abban, hogy levetkőzzük a rossz kedvet.

– A rendszeres testmozgás javít a hangulatunkon és oldja a stresszt. Ha nem kell feltétlenül autóval utaznunk, válasszuk a sétát vagy a kerékpározást, így minden nap mozgásban maradunk. Napi 30 perc testmozgás már segíthet a rossz hangulat legyőzésében – tudtuk meg Móroczné Szanka Szilviától. Hozzátette, sok esetben a vidámabb zenék is könnyen javíthatnak a kedélyállapotunkon. Célszerű ilyenkor a köznyelvben csak „érvágós” dalként emlegetett zenéket kerülni. A pszichológus kiemelte, kutatások szerint a pozitív hangulat a zenehallgatás után is megmarad, egy kis tánccal pedig a napi testmozgást is letudhatjuk.

Az időjárástól függetlenül maradjunk a szokásos napirendünknél, ne mondjuk le a programjainkat, ne hanyagoljuk el a hobbinkat. Találkozzunk rendszeresen a barátainkkal, családtagjainkkal. Ha hajlamosak vagyunk begubózni az őszi, téli időszakban, kérjük meg egy jó ismerősünket, hogy hívja fel erre a figyelmünket, ha mégis bekövetkezne.

Az egészséges táplálkozás is jótékony hatással lehet közérzetünkre. Bár az őszi- téli időszakban könnyebb elcsábulni a sütemények, forró csokoládék és bejglik látványától, éppen ez az időszak az, amikor jobban kell figyelnünk az egészségünkre és a vitaminok pótlására. Ilyenkor a felszedett többletsúly negatívan hat az önértékelésünkre.  Igyekezzünk a nyári időszak meghosszabbításaként továbbra is sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani.

Az esős idő sokakban vált ki levertséget (Fotó: Rajki Judit)

Móroczné Szanka Szilvia kitért arra, elengedhetetlen a megfelelő relaxáció a késő őszi, kora téli időszakban.
– A tudatosság, a légzőgyakorlatok és a meditáció mind hatással lehetnek a közérzetünkre, Vegyünk mély, lassú lélegzetet, miközben figyeljük a mellkasunk emelkedését, majd fújjuk ki a levegőt és engedjük visszasüllyedni a mellkasunkat. Csak a légzésünkre koncentráljunk, semmi másra. A gyakorlás kedvéért érdemes részt venni relaxációs, meditációs órákon, vagy beiratkozni egy jógatanfolyamra – mondta. Hozzátette, időt kell szakítani a pihenésre is. Ha kipihenten állunk egy-egy teendő elvégzéséhez, nem erősödik fel bennünk a stressz.

– Az ünnepi időszak közeledtével fel fognak halmozódni a teendőink, egyre zsúfoltabbá válnak majd a napjaink. Ezt megelőzhetjük, ha előre listát készítünk a tennivalókról, majd fontossági sorrendet állítunk fel. Fogadjuk el, hogy nem mindenre jut majd időnk, de a legfontosabb dolgokra igen. És végül szánjunk elegendő időt a pihenésre: a felnőtteknek legalább napi nyolc óra alvásra van szükségük a regenerálódáshoz – nyilatkozta az OrosCafénak Móroczné Szanka Szilvia.

Ebben az időszakban a fáradékonyság, levertség, a szokásosnál komolyabban befolyásolja a mindennapjainkat. Alvási nehézségek, motiválatlanság, barátoktól és családtagoktól való szándékos elzárkózás, reménytelenség érzése esetén lehet, hogy többről van szó egy egyszerű őszi levertségnél.

– Ebben az esetben hangulatzavarra gyanakodhatunk, amely különösen gyakran erősödik fel azoknál, akik az év más időszakában is mutatják a depresszió tüneteit. Ilyen esetben mindenképpen kérjük szakember segítségét, figyeljünk oda önmagunkra és egymásra is – zárta a szakpszichológus.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.