- hirdetés -

Akár napokat is várnia kell annak, aki autója nyári gumiját télire szeretné cserélni. Bár már megérkezett a változékony időjárás, sokan így is későn cseréltetik az abroncsaikat.

Még november elején, mindenszentek után érdemes túlesni ezen a procedúrán – mondja a szakember. Sárközi-Hajdú Dánieltől, a Steel-Tire Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a gépjármű-tulajdonosok hajlamosak az utolsó pillanatra hagyni a gumicserét, gondolván, hogy az első lehullásáig a nyári abroncs is megfelelő védelmet nyújt.

– A téli gumiabroncsokon szereplő M+S jelzés azt jelenti: sár és hó. Sokan nem tudják, de már a sáros, esős és levelekkel teli úton sem elegendő a nyári gumi tapadása. Igaz még nincs december, de ilyenkor már nagyon gyorsan változik az időjárás – mondta az ügyvezető.

Jobb hamarabb, mint túl későn lecserélni a gumikat (Fotó: Rosta Tibor)

Hozzátette, reggelente a talajhőmérséklet alacsonyabb, ezért az esetleges fagyások miatt balesetet is okozhat, ha nem megfelelő gumiabroncs van az autón.

A négy évszakos gumik esetében elmondható, ha a kezdeti 8-10 milliméteres barázdamélység 4-5 milliméteresre kopik, akkor nyári abroncsként funkcionál. Sárközi-Hajdú Dániel kiemelte, száraz téli időben még a 4-5 milliméteres barázdamélység is elegendő tapadást biztosít, azonban jég és hó esetén a gumiabroncs már nem tudja leadni ugyanazt a teljesítményt.

Megtudtuk továbbá, hogy az igazi rohamra még várni kell, jelenleg a telefonhívástól számolva kétnapos a várakozási idő, de az igazi tél beálltakor lehetséges, hogy ez a szám megemelkedik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.