- hirdetés -

Egy egész napot szenteltek a szakmáknak a Czina Sándor iskolában. A tanulók játékosformában ismerkedhettek meg különféle hivatásokkal, melyek közül párat ki is próbálhattak.

A Czina iskola tanulói november 10-én a szokásos felszerelések nélkül érkeztek iskolába. A pályaorientációs napon olyan szakmákkal ismerkedhettek meg a tanulók, amelyekkel a hétköznapokban is találkozhatnak.

Az alsó tagozatosok az erdészek és az asztalosok munkájukba kaptak betekintést. Rajzoltak, színeztek, origamiztak, esőházat készítettek, továbbá rövid filmeket néztek meg egy-egy szakmáról. A harmadikosoknak ezen kívül a meghívott szülők a bolti eladói és titkárnői munka szépségeiről és nehézségeiről beszéltek.

(Fotó: iskola)

Az ötödikesek a Tudásparkba látogattak el, ahol nemcsak hallani lehetett a szakmákról, hanem ki is próbálhattak párat, így palacsintát is süthettek. Ellátogattak a komposztáló telepre is, hogy megismerjék az ott folyó munkát.A nagyobbak játékos vetélkedőkön ismerkedtek régi szakmákkal és eszközeikkel az iskola falain belül.

Néhány gyerek prezentációt készített szülei foglalkozásáról. Egy-egy osztályban vendégül láttak szülőket is, akik elmondták saját tapasztalataikat az iskolaválasztásról, munkalehetőségekről a térségben. A 7.g osztály pilátesz órán is részt vett egy anyuka jóvoltából.
A 7-8. évfolyamosok szaktanácsadói, pszichológusi tanácsadáson vettek részt, ahol végiggondolhatták, milyen képességeket, tudást igényel egy-egy szakma. Végül a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa beszélt a továbbtanulási utakról, iskolatípusokról, hiányszakmákról és az ösztöndíj lehetőségéről – tudtuk meg Juhász Józsefné tagintézmény-vezetőtől.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.