- hirdetés -

Novemberben több véradást is szervez a Vöröskereszt, amelyre várják a véradókat. A karácsonyi ünnepekre pedig adománygyűjtéssel készülnek.

Rendkívül sokrétű és szerteágazó munka folyik a Vöröskeresztnél, amelynek csak egyik – bár talán a legfontosabb – szelete a véradások szervezése. Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei Szervezetének igazgatója arról beszélt, milyen akciókkal zárják az idei évet.

– Természetesen az időnk, energiánk nagy részét a megyében évente 900 véradás megszervezése és lebonyolítása köti le. Nem csak a munkatársaim, de a szerencsére szépszámú önkéntesünk is sokat dolgozik azért, hogy a három kórházunknak rendelkezésére állhasson az ellátáshoz szükséges elegendő vér és vérkészítmény. Telefonálunk, értesítőket írunk, kézbesítünk, azután ott vagyunk és segítünk. Közben adományokat gyűjtünk, hogy véradóink áldozatos segítségét valami csekélységgel meg tudjuk köszönni. Bár nem azért jönnek, hogy kapjanak valamit, de ha igen, akkor örömmel veszik. Ha valaki nem tud vért adni, úgy is segíthet, ha olyan adományt ad, mellyel megajándékozhatjuk véradóinkat – kezdi a tájékoztatót az igazgatónő.

Nem csak a véradó állomáson, de intézményekben, cégeknél is szerveznek véradást (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az Orosházi Véradóállomáson   ( Könd u. 59)  a Vöröskereszt novemberben az alábbi időpontokba szervez véradást: 08-án ,13-án, 20-án, 22-én, 27-én, 29-én, 8 -tól 12 óráig, november 15-én 8-16 óráig van lehetőség a segítségnyújtásra. November 16-án pedig 8-tól 11.30-ig a Táncsics Mihály Gimnáziumba várják a véradókat.
November huszonhetedike a Véradók Napja. Idén is e dátum környékén köszönik meg hivatalosan is a véradóknak, hogy mát tíz, húsz, harminc és még több alkalommal nyújtották a karjukat, hogy segíthessenek. December hetedikére vacsorára hívják a térségből azokat a véradókat, akik ötvennél többször is adtak vért.

Közeleg a karácsony

Decemberben, az ünnepek közeledtével a Vöröskereszt rendszeresen adományokat gyűjt, amelyeket a rászoruló családoknak juttat el, kicsivel boldogabbá gondoktól mentesebbé téve számukra a karácsonyt.

– Idén is gyűjtünk, és várjuk azokat, akik segíteni tudnak. Orosházán a Csorvási út 8 sz. alatti irodánkba várunk tartós élelmiszereket, játékokat, könyveket, édességet. Még jó állapotú, használható ruhákat is hozhatnak hozzánk. Sajnos sokan vannak, akik számára ezek beszerzése is gondot jelent. Szerencsére a szeretet ünnepének közelsége sokakat megérint és ilyenkor több adomány érkezik, mint az év többi részében – teszi hozzá Tóth Zoltánné.

Elsősegély nyújtás

Fontos része a Vöröskereszt tevékenységének az elsősegély nyújtás oktatása, az alapok minél széleskörűbb megismertetése. Ennek keretében oktatják és vizsgáztatják a leendő jogosítvány tulajdonosokat.

– Elindítottuk a „Hősképző” programunkat. Minden hónapban különböző oktatási intézményekben oktatjuk az érdeklődőket. Például: hogyan tudunk elsősegélyt nyújtani cukorbeteg embertársunknak. Decemberi témánk a különböző töréseknél alkalmazott technikák lesznek – tájékoztat az igazgatónő.

A Vöröskereszt karitatív munkájával már sok rászorulón, sok betegen segített. Jó lenne, ha minél többen segítenénk, hogy segíthessenek.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.