- hirdetés -

Pici kert, pici ültetvény, hatalmas álmok és elszántság. Ezekkel az adottságokkal indult útjára csaknem négy évvel ezelőtt Hagyáné Takács Ibolya és a Kék Ibolya Kertészet. Mára egyre több óvoda és iskola ismeri az „Ehető játszókert” programot, amely ebben a Mezőkovácsházi kertészetben kezdődött.

Az „Ehető játszókert” program egy angol mintára létrehozott, a gyermekek környezeti nevelését elősegítő program, amely háztáji és önellátó gazdálkodásra is oktat, játékos kertészkedéssel, mesés előadásokkal. Ennek meghonosítója Hagyáné Takács Ibolya, aki elmondta, örül, hogy a kezdetek óta, már eddig eljutott, de hosszú még az út.
– Én már őstermelő voltam korábban is, az általuk megtermelt zöldségeket és azok palántáit vittük piacra. Egy allergia kapcsán találkoztam először a gyógy- és fűszernövényekkel, mivel az érzékenység miatt a továbbiakban nem tudtunk növényvédő szereket használni. Ekkor úgy döntöttünk, hogy a vadontermő és termesztett gyógy- és a fűszernövényeket hívjuk segítségül – emlékezett vissza a kezdetekre.

A gyerekek Hagyáné Takács Ibolya meséi által megismerik a növényeket (Fotó: Dancsó József)

Ekkor fogtak bele először az efféle növények termesztésébe, szabad földön, illetve cserepekben. Az „uborkaszezonban” azonban ezekből nagyon sok feleslegük maradt. Visszavágták a növényeket, de kidobni nem szerették volna a maradékot.
– Akkor döntöttem el, hogy szeretném megismertetni másokkal is ezeket a növényeket, amelyek védik a szervezetet és a növényeiket is – mesélte a mezőgazdasági technikus végzettséggel rendelkező kertész.

Az ötlettől a kivitelezésig

Elmondta, ekkor jött az ötlet, 2014-ben, hogy a Kék Ibolya Kertészet közösségi oldalán egy felhívást tegyenek közzé, olyan Békés megyei gyermekintézményeket keresve, ahol nyáron is gyerekek töltik meg az udvart.
– Elsőként a Kétegyházi óvoda jelentkezett, akik térítésmentesen kaptak tőlünk zöldség-, gyógy-, és fűszernövény palántákat. Így lett ez az intézmény a Kék Ibolya Kertészet referencia kertje – idézte fel Hagyáné Takács Ibolya, hozzátéve, azóta az ovisok, kertészek, dadusok, óvó nénik együtt ültetnek, kapálnak, ásnak, gereblyéznek és betakarítják a vitamindús növényeket. Ezekből limonádékat, teákat készítenek, ételeket ízesítenek, befőttet tesznek el, és tanítják a gyermekeket a saját kis kertecskéjük ápolására – sorolta a kertész. A kétegyházi óvoda Zöld Óvoda lett, és azóta már önállóan kertészkednek.

Mint mondta, mivel az óvodások egyre többet szerettek volna tudni, egyre inkább inspirálóan hatottak rá, jött az ötlet, hogy az óvónők segítségével összeállítson egy programot, amelyben témahetekre illetve évszakokra bontották a gazdálkodás folyamatát. Így alakult meg az „Ehető játszókert” program.

A megismerkedés után közös kertészkedés következik (Fotó: Dancsó József)

A következő évben, 2015-ben a Mezőkovácsházi Négy évszak Óvoda és bölcsőde négy tagintézménye is csatlakozott, a kertészet nekik is ingyen biztosított vetőmagokat, palántákat. A veteményezést és az ültetést itt is közösen végezték. Ezen kívül a vadontermő növényeket is megismerhették a gyerekek egy kirándulás keretében.

Két éve, 2016 nyarán a szintén ezen a településen működő Csanád Vezér Általános Iskola is adaptálta Hagyáné Takács Ibolya ötletit, és kialakított egy kertet a kertészete növényeiből.
– Az intézmény azóta elnyerte az Ökoiskola címet és egy környezetvédelemmel foglalkozó szakkör is ellátogatott kertészetükbe, hogy interaktívan is megismerkedhessenek a termelés rejtelmeivel. Itt minden résztvevő válogathatott a gyógy- és fűszernövényeikből és bővebb ismereteket is szerezhettek róluk.

Orosházára is ellátogatott Mezőtündér

Hagyáné Takács Ibolya kiemelte, még akkor ősszel bekapcsolódott az „Ehető játszókert” programmal az orosházi Forrás Református Óvoda életébe is.
– Családi nap keretében találkozom azóta is minden óvodában a gyerekekkel és a szülőkkel, akik vásárlásaikkal segítik munkámat, hiszen a csatlakozás, előadások azóta is ingyenesek, önerőből valósulnak meg.

A gyermekekkel a családi napokon kívül foglalkozásokon is találkozik, melyen mezőtündér meséin keresztül ismerkednek meg a gyermekek a termesztés alapjaival, a gyógy-és fűszernövények szerepével. Ezzel együtt játékos, kertészkedős, interaktív foglalkozás keretében előadást tart a biológiai sokféleségről, a tájfajta vetőmagok sokszínűségéről, az őshonos gyümölcsfák, bokrok, paraszti, hagyományos gazdálkodásban betöltött szerepéről. Továbbá a témahetek kapcsán néphagyományokhoz, szokásokhoz is csatlakoznak.

A saját kezük által megtermelt növényből készült tea talán még finomabb (Fotó: Dancsó József)

Idén már Békésen a Fürkész oviban és Békéscsabán a Szigligeti utcai óvodában is együtt ültettek a szülőkkel, gyerekekkel és óvónőkkel.
– Tavasszal pedig őstermelőként a Tápiószelei Génbank tájfaja vetőmagjaiból igényeltünk az idei zöldségek mellett, gyógy-, és fűszernövény magokat, melyek palántaként az Ehető játszókertben részt vevő óvodák veteményesében találnak helyet – hangsúlyozta.

A növényeket szelíd növényvédelemmel termesztik, ahogy Hagyáné Takács Ibolya mondta, otthon saját kertjükben is csak növényi leveket használnak fel, amelyek a saját gyógy- és fűszernövényeikből készült teákat tartalmazzák. Az óvodákban azonban még ilyen fajta védelmet sem alkalmaznak.
– Célunk, hogy ne vesszenek ki a paraszti hagyományok, az ovisok gazdálkodó, természetszerető, tisztelő felnőttekké váljanak és egy igazi zöld óvodában tegyék mindezt, mindenki örömére – összegzett, majd zárásként elmondta, jelenleg keresi a különböző egyesületek alapítványok, mezőgazdasági szervezetek által kiadott, laikusoknak szóló kiadványokat, melyek segítséget jelenthetnek a foglalkozások megtartásában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.