- hirdetés -

Ebben a hónapban másodszor adtak randevút egymásnak Orosházán a magyar erőemelő sport legjobbjai. A Táncsics gimnázium tornatermében rendezték a hét végén a Férfi és Női, Ifjúsági, Junior, Felnőtt és Masters Erőemelő Országos Bajnokság küzdelmeit.

Az október elején rendezett RAW országos után ismét magyar bajnokság a Táncsicsban, ezúttal azonban már engedélyezett volt a támasztó ruha viselése, mely – mint a neve is mutatja – megtámasztja a versenyző izmait, ízületeit, így nagyobb teljesítmény elérésére képes.

A versenyen ismét városunkban üdvözölhettük Rónaszéki Andrást, a Magyar Erőemelő Szövetség elnökét, aki elégedetten nyilatkozott a rendezésről.
– Orosházán, mint mindig, most is kitűnő a szervezés és a verseny. Szép számú és nagyon erős mezőny gyűlt össze ismét, az új országos csúcsok pedig jól mutatják a versenyzők felkészültségét. Külön örülök, hogy az először versenyző juniorok, köztük a hazaiak is meggyőző teljesítménnyel rukkoltak elő – tette még hozzá az elnök.

A 120 fő benevezett emelőből nem mindenki érkezett meg, de így is rangos mezőny kezdte meg szombaton az erőpróbát. A rendező Orosházi Toldi Se öt versenyzőt delegált. Közülük elsőként a két fiatal hölgy, az egyaránt első országos bajnokságán induló Rajos Vivien és Nagy Boglárka lépett dobogóra. Vivi junior és ifjúsági kategóriában is első, azaz magyar bajnok lett a 72 kilósok közt (guggolás 110 kg, fekvenyomás 50 kg, felhúzás 105 kg, össz. 265 kg). A 63 kilóban versenyző Nagy Bogi, guggolás 80 kg, fekvenyomás 45 kg, felhúzás 95 kg, összetett 220 kg -os teljesítménye az ifik közt első, a juniorok mezőnyében második helyet ért.

A Toldi Se két fiatalja, Nagy Boglárka (b) és Rajos Vivien első versenyükön mindjárt győztek (Fotó: Rosta Tibor)

A remek kezdés után azonban elmaradt a hölgyeknél a jó orosházi folytatás. A Toldi első számú női aranyesélyese, Lovas Mónika mindhárom guggolás gyakorlatát elrontotta, így – bár becsülettel végig versenyezte mindhárom fogásnemet – érvényes összesített eredmény, és érem nélkül maradt.

Vasárnap a fiúknál folytatódott a pech széria. Az ugyancsak toronymagas esélyes, Véró Alex is elrontotta guggolás gyakorlatait, így Lovas Mónikához hasonlóan ő is kiesett az összetett versenyből. Szépségtapaszként azért még odatett fekvenyomásban egy 301.5 kilós (!) nem hivatalos új magyar csúcsot.

Hajlik a rúd a hatalmas súly alatt. Sajnos Véró Alex guggoló gyakorlatai nem sikerültek (Fotó: Rosta Tibor)

A Masters 3 korcsoportban versenyző orosházi Szarka Antal ezen az OB-n is megmutatta, hogy jelenleg ebben a korosztályban és súlycsoportban nincs jobb nála. 160 kilós guggolás után 135 kg-os fekvenyomás, majd 180 kilós felhúzás eredménye ismét magyar bajnoki címet ért.

Volt még a versenyen egy félig orosházi aranyérem. Ez pedig a budapesti Sirius Lifting SE fiatal versenyzője, az orosházi Fehér Olívia nevéhez fűződik. Olívia a 47 kilósok közt, 200 kilogrammos összteljesítménnyel győzött.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.