- hirdetés -

Kilencedik születésnapját ünnepelte szeptember 28-án a ReDance Hip-Hop Crew, ez azonban nem jelenti azt, hogy leálltak volna az edzésekkel. Jelenleg november 16-i, Elveszve című nagyelőadásukra készülnek. A csapat vezetőjével, Rétes Edinával beszélgettünk.

Élete egyik legszebb napjaként jelölte meg 2009. szeptember 28-át Rétes Edina. Kilenc évvel ezelőtt ezen a napon alapította meg csapatát, a ReDance Hip-Hop Crew-t, amit kezdetben a Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett tanulmányaival párhuzamosan vezetett.
– 11 éves korom óta, tehát már több mint 16 éve foglalkozom tánccal. Nyolc évig csináltam versenyszerűen, kétszer sikerült is elnyernem a hip-hop világbajnoki címet, kilenc éve azonban minden időmet igyekszem a csapatra fordítani – mesélte Rétes Edina.

Kilenc évvel ezelőtt alapította meg csapatát Rétes Edina (Fotó: Rosta Tibor)

Mint mondta, sosem felejti el az első napot, nem gondolta volna, hogy annyian eljönnek az általa hirdetett nyílt napra. Annál nagyobb volt a meglepetés, mikor sorra érkeztek a gyerekek, legtöbbjük ráadásul már a jól sikerült első órát követően be is szeretett volna iratkozni.
– Ekkor még nem nagyon tudtam felmérni, hogy mire számíthatok, nagyjából tíz embert vártam volna, ehhez képest 34-en jöttek el az első órára. Amit viszont meg kellett tanulnom, hogy a gimnáziumi tanulmányaik elvégzése után kénytelen vagyok elbúcsúzni azoktól a tanítványaimtól, akik szeretnének továbbtanulni. Ez sosem volt könnyű érzés, de hát ez az élet rendje.

Az egyesület a decemberi-januári időszakban készül a versenyszezonra, ezt követően minden évben, februárban indul el a kupasorozat, amin részt vesznek. Júniusig így minden hónapban részt vesznek legalább egy rangos versenyen, de ezt követően sem pihennek sokáig. Nyári tánctáborukat követően, ahova a régi tanítványok mellett Budapestről és Győrből is ellátogattak tánctanárok, ősszel kezdődik az előadások, rendezvényeken való fellépések időszaka.

Gőzerővel készülnek november 16-i, Elveszve című előadásukra (Fotó: Rosta Tibor)

– Szerencsére nem panaszkodhatunk a felkérések szempontjából, a Tánckoktél és a Táncol Orosháza rendezvények mellett például egy hónappal ezelőtt a küzdősportgálán is színpadon álltunk, de Békéscsabára és a környező városokba, falvakba is gyakran hívnak minket.

Jelenleg minden energiájukat leköti közelgő nagyelőadásuk, az Elveszve, melyet november 16-án a Petőfi Művelődési Központban láthatnak majd az érdeklődők. Korábban 2014-ben és 2016-ban készültek hasonló produkcióval közönségüknek, az idei lesz a harmadik alkalom. A főszerepet Tóth Liliána kapta, aki négy éve tagja a csapatnak.
– Nagyon jól érzem itt magam, örülök, hogy ide járhatok. Egy megérintő történet lesz, bízom benne, hogy tetszeni fog a közönségnek. Meglepődtem ugyan, hogy én kaptam a főszerepet, de nagyon boldog vagyok, igyekszem a legjobb tudásom szerint felkészülni rá – mesélte vidáman a fiatal táncos.

Rétes Edina hozzátette, teljesen új oldalukról szeretnének ezúttal bemutatkozni, a műsort úgy állították össze, hogy ugyan a felnőtteknek szóljon, mégis a gyerekeket is megérintse.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.