- hirdetés -

Az intézmény elkötelezett abban, hogy a robotika alapozása, a kódolás megismertetése ne csak a felső tagozatosai részére legyen elérhető, hanem az innovatív tudás átadása már az első osztálytól valósuljon meg.

A Vörösmarty iskolában a Code Week-en, azaz a Kódolás hetén októberben számos programot szerveztek, szerveznek a robotika jegyében. Ilyen volt például a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) pályázata által támogatott, október 17-én megtartott padlórobot bemutató is.

Új eszközök segítik a munkát

A robotika megismertetésének az intézményben hosszú évekre visszanyúló hagyománya van. Az iskolában fontosnak tartják, hogy minél hamarabb, vagyis már az első osztályosok is betekintést nyerjenek a modern technika alkalmazásába, ezért az előző tanévben a Nemzeti Tehetség Program NTP-MTTD-17-0217 pályázatában Pro-Bot padlórobotokat szereztek be.

Ezen eszközök a nyílbillentyűk segítségével egyszerűen programozhatóak (előre, hátra, jobbra, balra), illetve lehetőség van angol parancsszavas irányításra is. A Vörösmartyban szintén már használt méhecske padlórobot (Bee-Bot) után ez egy következő szint a programozható eszközök világában.

Óvodások is kipróbálták

– Ehhez a padlórobothoz terveztünk és a NIOK pályázat révén készíttettünk olyan elemekből álló pályákat, melyek tetszés szerint variálhatók, így a tanulók számára a feladat is mindig új és új lehet. Elsőként egy játékvárost terveztünk, a hozzájuk tartozó KRESZ táblákkal. Így óvodás kortól is jól használható „alapot adtunk” a padlórobot alá. A Móricz óvoda óvodásai nagy örömmel és bátorsággal programozták az eszközt, irányították a pályán a Pro-Botokat. Tanítókat, tanárokat és óvodapedagógusokat is meghívtunk, akikkel az eszköz tanórai használatáról folytattunk beszélgetést – tájékoztatott Csányi Judit általános igazgatóhelyettes.

A Vörösmarty iskola tájékoztatásából megtudtuk, a Code Week-et követő időszakban óvodákban és tagintézményeikben bocsátják próbára a Pro-Bot eszközt, melyekhez újabb pályákat is terveznek még. Pedagógusaik számára képzések keretében adnak szakmai segítséget az új padlórobot használatához.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.