- hirdetés -

Kedden délelőtt a Justh Zsigmond Városi Könyvtár zenei részlegében gyűltek össze a Békés Megyei Vakok és Gyengénlátók szervezete orosházi körzeti csoportjának tagjai, hogy részt vegyenek az egyesület fehér bot napi ünnepségén.

Október a látás hónapja, ezen belül az ENSZ Egészségügyi Világszervezete 1969-es döntése alapján, október 15-e a Fehér bot napja. Szerte a világon ilyenkor nagyobb figyelem irányul a vakok, látássérültek felé.

Az orosházi csoport ünnepségén részt vett a szervezet békés megyei elnöke Nagy Zsuzsanna. Köszöntő beszédében kitért rá, hogy a világnap csak viszonylag rövid múltra tekint vissza, de a látássérülteket tömörítő Magyarországi Vakok és Gyengénlátók Egyesülete sokkal régebbi, idén ünnepli megalakulásának századik évfordulóját.

Fülöpné Sipos  Erika, az orosházi csoport vezetője elmondta, az ő kis közösségükben jelentős nap október 15.

– Ezt csak úgy szoktuk mondani: a mi ünnepünk. Általában figyelnek ránk az emberek, nagy részük segít is, ha fehér botos, kutyás sorstársainkkal találkozik, de ilyenkor még nagyobb figyelmet kapunk. Erre a napra műsorral készültünk. Tíz fellépő sorstársunk fog verset, mesét mondani, énekelni, azután pedig megnézünk egy narrációs filmet – tette hozzá a csoport vezetője.

Nagy Zsuzsanna, megyei elnök köszöntötte az ünneplőket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A fellépők között ott láthattuk az idei, Békés Megyei Vakokért elismerés orosházi kitüntetettjét, Kvakné Hábli Zsuzsannát is. A közlekedés és fontos dolgok elolvasása jelenti a legnagyobb nehézséget, mondja a körzeti csoport vezetőségi tagja, kulturális szervezője.

– Szerencsére egyre inkább segítenek a látók, jobban elfogadják a botos, kutyás közlekedőket. Az érzékenyítő foglalkozások sokat jelentenek ebben a fejlődésben. Az iskolás gyerekek nagyon fogékonyak a problémáink iránt és szívesen tanulják meg, miként segíthetnek. Sok olyan technikai eszköz is van már, ami könnyíti a mindennapjainkat. A mobiltelefonok pénzfelismerő rendszere, olyan szkennelési alkalmazások amik szintén segítenek, de azért sokszor kell a másik orra alá tartani ezt azt, hogy olvassa fel – mondta el Kvakné Hábli Zsuzsanna.

Énekszóval, mesével, verssel ünnepeltek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Nagy Zsuzsanna köszöntője után kezdődtek a műsorszámok, szólt az ének, zengtek a versek. A látássérültek orosházi körzeti csoportja vidáman ünnepelt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.