- hirdetés -

Egy merész ötlet, másfél év kemény munka, kreativitás és bátorság. Röviden összefoglalva ez kellett ahhoz, hogy a Viharsarki Chili elnyerje a HunHot 2018 legjobb gyümölcsös chili szószának járó díjat. A vállalkozást egy fiatal pár működteti, az általuk készített különlegességek egyre népszerűbbek nem csak a chilikedvelők körében.

Gádoroson járunk egy csendes falusi utcában, az egyik ház azonban kitűnik a többi közül. Kapuján tábla hirdeti, hogy lakói valami különlegessel foglalkoznak. Kokovecz Adrienn és Viczián Ádám szakítva a hagyományokkal chilit termeszt, amiből aztán különféle szószokat és mártogatósokat készítenek.

Úgy kezdődött, hogy…

– Az én családom mindig termelt valamit, mondhatni, beleszülettem ebbe, Ádám pedig imádja a chilit – kezdi Adrienn. – 2015-ben, mikor belevágtunk a chilizésbe, háromféle magból körülbelül tíz tő paprika kelt ki, innen indult a történet – folytatja.

Ez persze még nem jelenti, hogy egyből szószokat is készítettek, arra csak a következő évben került sor, amikor egy gasztronómiai rendezvényen összetalálkoztak Magyarország egyik legnagyobb chilitermelőjével.
– Én végig kóstoltam mindent, és a gyümölcsös szószok nagyon megfogtak – veszi át a szót Ádám. – Mondtam Adrinak, hogy mi lenne, ha mi is csinálnánk ilyesmiket. Először csak saját magunknak készítettük, de amikor bent a munkahelyemen többen is mondták, hogy vennének belőlük, úgy gondoltuk, érdemes belevágni nagyobb mennyiség előállításába is – avat be a továbbiakba.

Mostanra az egész kertben fólia sátrak állnak, bennük edényekben takaros növények, sok száz tő. Például szellem chili, habanerok, cayennek, Moruga scorpio. Utóbbiból készült az a szilvás chiliszósz, amivel elsők lettek a kategóriában a HunHot-on.
– Anyukám szilva szósza van benne, azt tuningoltuk fel. Sokat kísérleteztünk vele, Ádám kollégái és a baráti kör tesztelték. Amikor mindenki azt mondta, hogy nagyon finom, az lett a végleges verzió – osztja meg a részleteket ismét Adrienn, aki amellett, hogy kitalálja az ízeket, részt vállal a növények gondozásából is a permetezéstől az öntözésig.

A HunHot versenyre hirtelen ötlettől vezérelve adták be a nevezésüket. Ádám egy chilis internetes oldalon látta meg, hogy a solymári országos fesztiválon három másik kategória mellett szószokkal is indulhatnak a termelők. A szilvásra esett a választásuk, ami – mint kiderült -, nem csak az ő kedvencük volt.
– Nem tudtunk elmenni a fesztiválra, ezért telefonon értesültük az örömhírről. Két hétig fel sem tudtam fogni, nagyon boldogok vagyunk – lekendezik Adrienn hozzátéve, kezdő kistermelőként hatalmas reklámértéke is van a díjnak, és az emblémának, amelyet szószukra ragaszthatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.