- hirdetés -

Pályaorientációs napot és Kódolás Hetét tartottak a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában október 13-án. A gyerekek az iskolai bemutatók mellett, a város több helyszínére ellátogatva ismerkedhettek meg különféle szakmákkal.

A levegőben köröző drónt figyelték ámulva a Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjai az intézmény udvarán, bent az épületben pedig teremről-teremre járva keresték maguknak az új elfoglaltságokat. Október 13-én ugyanis pályaorientációs nap helyszíne volt az intézmény, de ekkor rendezték meg a Kódolás Hete alkalmából tervezett programjaikat is.
– A pályaorientációs nap tavaly óta szerepel a tanterveinkben. Ez azt jelenti, hogy az alsós osztályok különböző helyszínekre ellátogatva, a felsősök pedig itt bent az iskolában vesznek részt szakmai bemutatókon. Szerettük volna a Kódolás Hetével is összekapcsolni a pályaorientációs napot, így a gyerekeknek kódokat megfejtve kellett kideríteniük, mikor melyik hely színre kell eljutniuk – mondta el Aminné Móricz Márta, az iskola pályaválasztási felelőse.

Drón körözött az iskola udvarán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az Európai Bizottság által szervezett Kódolás Hetét idén október 6. és 21. között rendezik. Az idei már a hatodik alkalom Európa-szerte, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola második éve csatlakozott a programsorozathoz.
– A lényeg, hogy a tanulók játszva tanuljanak kódolni például robotikával vagy scratch-el. Olyan dolgok ezek, melyekkel érdemes foglalkozniuk, hiszen a későbbi pályafutásukat, de akár gondolkodásuk fejlődését is befolyásolhatja – tudtuk meg Csányi Judittól, az iskola általános igazgatóhelyettesétől.

A vendéglátás rejtelmeibe is betekintést nyerhettek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A hatodik és hetedik osztályos tanulók az iskolában tartott programok mellett állatkórházba és szikvízüzembe is ellátogattak, de szemügyre vehették a tűzoltóság, a mentőállomás és a posta működését is. Az intézmény falain belül a kisebbeknek a Linamar munkatársai tartottak előadást, valamint a hadsereg és a fodrászat világába is betekintést nyerhettek. A végzősöket a drón mellett egészségügyi előadás, programozás és a vendéglátást bemutató programok várták.
– Nagyon tetszett minden, a legjobban mégis az egészségüggyel kapcsolatos előadás érdekelt, ugyanis biológia-kémia szakon szeretnék majd továbbtanulni a Táncsics Mihály Gimnáziumban – mondta az iskola végzős tanulója, Deák Dominika Mária.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.