- hirdetés -

Az elmúlt időszakban egyre többször és egyre több poloskával találjuk szembe magunkat lakásunkban. Felmerül a kérdés, mit tegyünk és mit ne tegyünk, ha találkozunk egy ilyen „bogárral”?

A témával kapcsolatban felmerülő kérdéseinkre Boldog Gusztáv természetvédelmi mérnök adott választ. Elmondta, a poloska, mint büdösbogár akkor szolgál rá erre a jelzőre, amikor úgy érzi védekeznie kell.

– Ha nem érzi magát veszélyben, akkor nem védekezik ezzel a valóban kellemetlen és átható fegyverrel, így célszerűbb élve, óvatosan, az állatot legalább magunk miatt kímélve kitessékelni. A vegyszeres irtás is előcsalja ezt a szagot, de a tömeges megjelenés esetén problémás a kíméletes eltávolítás – kezdte Boldog Gusztáv.

Bár az ökológiában nincs hasznos és káros, az ázsiai márványospoloska és az afrikai vándorpoloska a két legismertebb invazív poloskafaj. Az ilyen állatfajok a közép-európai környezeti rendszerre is hatással lehetnek, tehát ebből a szempontból is károsnak tekinthetők.

Az ilyenkor telelőhelyet kereső fajok növényevők, azok nedveit szívogatják, az emberre nem veszélyesek (Fotó: Pirer Kata)

– A mezőgazdák, kertészek számára kifejezetten károsak, de az ellenük való védekezés legalább annyira vagy még károsabb. A különböző vegyszerekkel szemben rendkívül ellenállóak, tehát csak a legdurvábbak ölik meg őket, ezek viszont minden mást is elpusztítanak, illetve az emberekre is káros lehet – tájékoztatott a mérnök.

Kiemelte, léteznek olyan rovarfajok, amelyek szabályozhatják a poloskák egyedszámát, elsősorban a petéiket fogyasztják, de ezek a rovarok szintén érzékenyek a vegyszerekre, a településeken az intézményes szúnyogirtás, máshol a mezőgazdaságban használt rovarölők végeznek a poloskák természetes ellenségeivel. A szobába behúzódó poloskák nem károsak, inkább csak bosszantóak.

– Az ilyenkor telelőhelyet kereső fajok növényevők, azok nedveit szívogatják, az emberre nem veszélyesek. Vannak vérszívó fajok is, de azok egész évben az ember vagy más gazdaszervezet közelében élnek. Azok nem szezonális problémát jelentenek, hanem higiéniait. Tömegszállásokon, kollégiumokban, panziókban, kórházakban jelenhetnek meg, de ez a faj teljesen más.

Elszaporodhat a szobában?

– Az ősszel megjelenő poloskafajok kizárólag a tél elől menekülnek be a lakásba, a szaporodási ciklusuk tavasztól őszig a természetben zajlik. A látszólagos szaporodás tehát nem a biológiai értelemben vett szaporodást jelenti, hanem egyszerű és kényszerű gyülekező – hangsúlyozta Boldog Gusztáv.

Elmondta, a természetben a fák kérge alá, más apró zugokba gyűlnek össze, de ennél jobban tetszik neki a fűtött lakások által klimatizált ablakrés. Ott egyébként más bogarakkal, például katicákkal együtt gyülekeznek, de a nagyobb zugokba néhány lepkefaj is áttelel.

Az ősszel megjelenő poloskafajok kizárólag a tél elől menekülnek be a lakásba, a szaporodási ciklusuk tavasztól őszig a természetben zajlik (Fotó: Pirer Kata)

Hogyan védekezhetünk?

– A lakásba betérő rovarokkal szemben a legjobb védekezés a megelőzés, a szúnyogháló használata, a résmentesen csukódó nyílászárók szintén praktikusak. Ha nálam jelennének meg tömegesen a poloskák, akkor én egy hidegebb periódusban, dermedt állapotban, élve távolítanám el őket az ablakrésekből, hiszen ilyenkor nem bűzlenek, nem kell kergetőzni velük, nem repülnek, nem egyesével vacakolok velük – mondta Boldog Gusztáv, zárásként hozzátéve, ha ezt nem tesszük meg, előfordulhat, hogy az első tavaszi ablaknyitásnál ömlenek be a szobába, ezek a nem várt látogatók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.