- hirdetés -

Idén is kerékpártúrával zárult az Országos Könyvtári Napok orosházi programsorozata. A Justh Zsigmond Városi Könyvtár munkatársai Gádorosra tekertek ki, hogy megnézzék intézményük névadójának emlékszobáját, a helyi könyvtárat, valamint felkeressék az író sírhelyét.

Remek időben vághattak neki hagyományos biciklitúrájuknak a könyvtárosok október 5-én. Ezúttal tízen kerékpároztak a szomszédos községbe Buzai Csaba igazgató vezetésével.
– Az Országos Könyvtári Napok helyi programsorozatának évek óta része ez a túra is. A plusz apropót mindig Justh Zsigmond halálának évfordulója adja, névadónk idén 124 éve, október 9-én hunyt el – mondta az intézményvezető érkezésüket követően.

Az író halálának 100. évfordulóján, 1994-ben Justh-emlékévet tartottak Gádoroson, ekkor született az elhatározás, hogy a helyi művelődési házban létesüljön kiállítás. Az emlékszobát 2000-ben avatták fel, és nem csak a helyben gyűjtött relikviák, hanem az orosházi és a megyei múzeum, valamint a nemzeti galéria, a nemzeti múzeum, a Széchenyi könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagai is megtekinthetők.
– Ezt tettük mi is, immár nem először csodálkozva rá, hogy rövidsége ellenére milyen kalandos volt Justh Zsigmond élete, amely Cannesban ért véget. Sírja azonban Gádoroson van, úgyhogy azt is felkeressük és megkoszorúzzuk – árulta el Buzai Csaba. – A célunk elsősorban az író emlékének ápolása. Ez nem volt eddig különösebben jellemző, pedig illett volna, hiszen a könyvtár névadójáról beszélünk. Most legalább évente egyszer kijövünk a sírhoz, azt gondolom, ez a minimum, ami elvárható tőlünk – tette hozzá.

Hagyományos program, hogy a könyvtárosok felkeresik a Justh emlékszobát (Fotó: Pirer Katalin)

Előtte meglátogatták a nemrégiben új épületbe költözött gádorosi könyvtárat, valamint a szintén ott helyet kapó Józsa-féle magán könyvgyűjteményt is.

A túrával lezárult az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódó orosházi programsorozat, amely Buza Csaba szerint sűrű és sikeres volt.
– Nem maradtak ki a hagyományos események, mint ez a bringatúra vagy a véradás, érkezett Lakatos Levente egy könyvbemutató keretében, a zene világnapjához kapcsolódóan fellépett az olvasóteremben a KLuBB zenekar, illetve felfedtük a könyvtár új arculatát is. Utóbbi kapcsán el kell mondja, örültünk, mert sokan megjelentek és kíváncsiak voltak ránk, baráti hangulatban telt az ünnepség.

Az előző években már megszokott könyvkiárusítás egyik napja ezúttal nemes célokat szolgált. Az október 4-én elkelt könyvekből befolyt összeget, több mint harmincezer forintot a Szikhát Kutyamenhely kapta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.