- hirdetés -

Az országos könyvtári napok orosházi rendezvénysorozata négy párhuzamosan zajló eseménnyel folytatódott csütörtök reggel a városi könyvtárban. A leginkább várt program, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár új arculatának bemutatása volt.

A művelődési központ előtt zajló könyvárusítás csütörtöki bevételét az Állatok Világnapja alkalmából, a Szikhát Kutyamenhely javára ajánlotta fel a könyvtár. A gyermekkönyvtárban rendhagyó irodalom órát tartottak általános iskolásoknak. Az immár hagyományosnak mondható könyvtári véradás is kezdetét vette az olvasóteremben. A felnőtt könyvtár informatikai részén kilenc óra előtt megteltek az ülőhelyek és mindenki kíváncsian várta az új logó és az új arculat bemutatását.

Buzai Csaba könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Rakonczás Szilviának, a megyei könyvtár igazgatójának, aki néhány szóban beszámolt a megyei könyvtárban zajló fejlesztésekről, majd méltatta azt a nagy és minőségi munkát, mely az orosházi testvér intézményben zajlik.

Az új arculat bemutatója a könyvtár informatika termében Fotó: KK

Az új arculat egyik megalkotója, Bogdán Szandra részletesen beszélt az általuk tervezett új logóról és dizájnról.

– Az új dizájn tervezésekor a cél az volt, hogy a könyvtár szlogenjéhez illeszkedő arculatot alkossunk. A napfényt, a világosságot szimbolizáló sárgát választottuk vezető színnek, mellé pedig a feketét társítottuk. Ez a két szín jelenik meg a tájékoztató feliratokon, eligazító táblákon, a polcok betűin, a könyvtárosok névtábláin, és természetesen a logóban is – mondja a tervező.

A logó a könyvre, a „J” betű a névadóra utal. Fotó: KK

A logó a könyvre, az olvasásra utaló, J betűt – a névadó, Justh Zsigmond nevének kezdőbetűjét – formázó könyvjelzőből, egy klasszikus geometriai elemből egy fekete körből, valamint a könyvtár nevéből és szlogenjéből állt össze egy egésszé, és Dávid Zoltán polgármesteré lett a megtisztelő feladat, hogy egy gombnyomással megmutassa, egyben felavassa azt.

A könyvtárosok nem csak képletesen, a valóságban is odaálltak az új logó mellé (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Buzai Csaba könyvtárigazgató az ünnepélyes bemutató után elmondta: – Nagyon kellemes érzés egy hosszan tartó projekt végén járni. Örülök, hogy az első visszajelzések pozitívak, hisz nem annyira nekünk, mint az olvasóknak kell hogy tessen az új arculat, az új logó. Remélem ezen új elemek segítségével még többen tudják majd, hogy hol a könyvtár és milyen szolgáltatásokat nyújtunk. Szeretnék bízni abban, hogy a könyvtárunk valóban olyan hely lesz, amit a szlogenünkben is megfogalmaztunk, „Ahol az olvasó terem(t)”.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.