- hirdetés -

Mesék és boldog kacajok töltötték meg a Justh Zsigmond könyvtár gyermekkönyvtárát szeptember 28-án. A Magyar Népmese Napja alkalmából a gyermekek átléphették meseország kapuját, ahonnan tanulságos történetekkel tértek vissza.

Hagyományosan szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján emlékeznek meg a magyar népmesékről határon innen és túl. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Minden óvodásnak tetszett a mese (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában mesékkel, foglalkoztató játékokkal és egy kis majszolnivalóval készültek a szervezők. Szerkesztőségünk ottjártakor éppen a Könd utcai óvoda apróságai látogattak el meseországba Hagymásiné Lazanyecz Anikó, gyermekkönyvtáros segítségével.

Az apróságok átlépve a képzelet kapuját, megismerkedhettek Kelekótya történetével, amely a természet védelmének fontosságára és az igaz, önzetlen testvéri szeretetre tanította meg a kicsiket. Az egész napos eseményen több program is várta az apróságokat.

– Papírszínház formában meséket hallgathattak, egyéb foglalkoztató feladatokon vehettek részt a gyermekek. A délután folyamán népmeséket vetítettünk az érdeklődőknek. Minden évben hosszasan tervezgetünk, mivel is lepjük meg a gyermekeket. Az alap koncepció általában ugyanaz, de igyekszünk minden évben valamit változtatni a felhozatalon. Idén hamuban sült pogácsa került az asztalra – nyilatkozta az OrosCafénak Hagymásiné Lazanyecz Anikó.

Meseország kapujának kulcsát is meg kellett keresni (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Senki sem távozhatott üres kézzel meseországból, útravalóul mindenki egy népmesét kapott, melynek tanulsága egy életen át elkíséri az olvasót.

A mai napon 159 éve, hogy a mai Románia területén található Kisbaconban látta meg a napvilágot Benedek Elek. Művei sokak gyermekkorát tették feledhetetlenné. Meséin generációk nőttek fel, és nőnek fel a mai napig. A Magyar Népmese Napján nem csak a magyar nemzet színes mesepalettájára, hanem a nagy mesemondóként emlegetett íróról is megemlékezünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.