- hirdetés -

Nagy mennyiségű cseppfolyós butángáz ömlött ki egy vagonból, az ebből kialakuló gázfelhő pedig elindult a város felé. A vészhelyzet elhárítását gyakorolták a Guardian Orosháza Kft üveggyárában szeptember 25-én.

Hasonló, teljes gyakorlatokat háromévente hajtanak végre, amelyet jogszabály ír elő. Az oka, hogy a Guardian Orosháza Kft. síküveggyárában több száz tonna butángázt tárolnak, ezért felső küszöbértékű üzemként tartják nyilván a gyárat.

Elsőként a városháza kistermében tartottak megbeszélést a gyakorlatban résztvevő szervezetek illetékesei. Dávid Zoltán polgármester köszöntőjében elmondta, hogy az ilyen jellegű gyakorlatok fontosak, hiszen amikor baj van már nincs idő tétovázni, mindenkinek tudnia kell a dolgát.

A gyakorlat során a polgármesteri hivatal, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat a közműszolgáltatók és közlekedési társaságok, illetve a Guardian szakemberei működtek együtt (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese szerint a külső védelmi terv egyik fő feladata a lakosság hatékony tájékoztatása.

– Fontos, hogy a gyár környékén élők már hamarabb megismerjék, hogy vészhelyzet esetén mi a teendő. Ezt egy kiadványban is megfogalmaztuk, eljuttattuk számukra. Ha a lakosságot megismertetjük a veszélyforrásokkal és már előzetesen tudják az ehhez kapcsolódó magatartási szabályokat, akkor szinte lenullázódik a balesetek száma – fogalmazott Haskó György, tűzoltó alezredes.

Ezt követően jött a gyakorlat. A forgatókönyv szerint kedden 10 óra 25 perckor érkezett a bejelentés, hogy egy butángázt tartalmazó vasúti vagon lefejtése közben tömlőszakadás következett be, a kiszabadult gázfelhőt a szél a lakott terület felé vitte, tűztócsa keletkezett, félő volt, robbanás következik be. Életbe lépett a külső védelmi terv, az orosházi hivatásos tűzoltók biztosították a szikramentes környezetet, a katasztrófavédelmi mobil labor szakemberei gázkoncentrációt mértek. Mindeközben a rendőrök és a közterület-felügyelők gondoskodtak a lakosság tájékoztatásáról, riasztásáról és a veszélyeztetett terület zárásáról.

Megtudtuk, annak a valószínűsége, hogy egy ilyen helyzet kialakul rendkívül alacsony.

A diákokat már várták az ágyak (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

A gyakorlat egyik mozzanata volt, hogy az üzem közelében található Czina iskola egyik osztályát busszal a Táncsics gimnáziumba szállítottak. Az intézmény kisebb tornatermében az ágyak már várták őket, majd a regisztráció után elfoglalták helyüket. Ezzel azt gyakorolták a katasztrófavédelem szakemberei, éles helyzetben hogyan működne a környék kiürítése.

Haskó György elmondta, hogy a polgármesterrel közösen megfelelőre értékelték a gyakorlatot, amelyről videós összefoglalónk alább megtekinthető. Az eseményről készült galériák pedig a képekre kattintva érhetők el.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.