- hirdetés -

Idén tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Fehértó Napját szeptember 15-én. Az egész napos rendezvényen minden érdeklődő közelebb került a természethez.

Nem mindennapi élményben volt részük azoknak, akik részt vettek a XIX. Fehértó Napján Kardoskút-Pusztaközpontban. Megannyi családi program, ételek, italok és kézművesvásár is várta a vendégeket.

Lestyan-Goda Judit, a Körös-Maros Nemzeti Park ökoturisztikai és környezeti nevelési osztály vezetője, a rendezvény egyik szervezője elmondta, céljuk a Kardoskúti Fehértónak és annak környezetének természeti értékeinek a bemutatása.
–Nagyon különleges az itt található élővilág. Ez egy nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, a tavasszal és ősszel hazánkban folyó madárvonulás jelentős színtere. A rendezvény fő programjaként a részvevőknek lehetőségük nyílik besétálni a kiszáradt Fehértóba is – nyilatkozta a szervező.

A kukoricadarálást is kipróbálhatták a legkisebbek (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A gyermekek játékok sokaságával üthették el az időt, de kipróbálhatták többek között a szalmafonást és a gólyalábbal járást is. A rendezvény egyik fő hagyományaként a Kardoskúti Múzeum udvarán szürkemarha pörkölt főtt. A természetbarátok a pusztaközponti sokadalmat hátuk mögött hagyva a Fehér-tó felé vették az utat. Borsodi Richárd Hódmezővásárhelyről érkezett, számára gyermekkori időutazás volt a szikes tó kiszáradt medrében állva gyönyörködni a tájban.
– Utoljára gyermekként jártam itt, akkor volt víz a tóban. Nagyon szép itt. Most én hoztam el az én gyermekeimet – nyilatkozta.

Pár száz méterre a tótól szürke marhák és cigája juhok várták a nézelődőket, amíg a Guzsalyas Egyesület tagjai slambuc-főzés közben népdalokkal szórakoztatták az érdeklődőket.

Az egész napos programra több ezren voltak kíváncsiak, az ország több tájáról is érkeztek érdeklődők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.