- hirdetés -

Az amerikai blues muzsika kialakulásának körülményeit taglalta az a beszélgetés, melyet a Justh Zsigmond Városi Könyvtár rendezett szeptember 13-án a könyvtár olvasótermében Társalgó sorozatának őszi eseményeként. Az „Afrika zenéje az Újvilágban” című program a blues kialakulásának irodalmi, történelmi és természetesen zenei vonatkozásait igyekezett előtérbe állítani B. Imre Julianna moderálásával.

A téma történelmi hátterét Erostyák Zoltán, a Táncsics gimnázium történelem tanára, történész mutatta be. A blues alapvetően az Amerikába hurcolt afrikai emberek sorsából nőtt ki, ennek megfelelően szó esett a rabszolgakereskedelem kezdeti, 1500-as 1600-as évektől számítható időszakáról, illetve a feketék sorsáról az Amerikai Egyesült Államokban, az amerikai polgárháborút is érintve egészen 1920-ig.

Mihály Zoltán a rockklub klubvezetője a blues gyökereiről mesélt. A hollerek az ültetvényeken dolgozó feketék felelgetős, kiabálós, éneklős, szenvedős megnyilvánulásai voltak, és kivétel nélkül beépültek a gospel zenébe, de napjaink könnyűzenéjében is éreztetik hatásukat.

B. Imre Julianna (balról), Erostyák Zoltán és Mihály Zoltán társalogtak (Fotó: Rosta Tibor)

Ahogy Mihály Zoltán elmondta, a téma szempontjából fontos szerepe volt a hangrögzítés feltalálásának, illetve az egyes lemeztársaságok megalakulásának is. A rockklub vezetője zenei bejátszásokkal illusztrálta az egyes korszakok jellemzőit.

A beszélgetést Bagaméri András élő gitárjátékával, valamint Csányiné Kádár Tünde könyvtáros néger irodalmi művek felolvasásával tette még színesebbé.”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.