- hirdetés -

Negyvenkét ország, mintegy ötezer sportolójának részvételével, a szlovéniai Krajn városában rendezték a Masters Úszó Európa Bajnokság küzdelmeit szeptember első hetében. Orosházát a debreceni színekben versenyző szenior úszó, Gombkötőné Tóth Ilona képviselte.

Legutóbb a budapesti Vizes Világbajnokság versenyei kapcsán adtunk hírt az orosházi úszásoktató-szenior versenyzőről. Ilona azóta is napi két-két és fél órát edz napi munkája mellett, és szorgalmasan készül az újabb megmérettetésekre.

A szlovéniai világversenyen szeptember másodikán, hétfőn állt először rajtkőre 200 méteres gyorsúszásban. Új országos csúcsot ért el, de a nagyon erős mezőnyben ez sem volt elég a dobogóhoz. Minimális, öt tizedmásodperces hátránnyal, a negyedik helyen csapott a célba. A második napon kezdődött a sikerszéria, az ötven méter gyorssal.

50 gyors – az első

A keddi versenyen következett az áttörés Ilona számára. A 65+ kategóriában versenyző orosházi hölgy 50 gyorson indult, és nagyszerű országos csúccsal, 35.48-as eredménnyel ért célba. Ez az idő Európa bajnoki ezüstérmet ért.
– Rendkívül boldog voltam a döntő után. Nem csak az ezüstérem, hanem az elért idő miatt is. Itt kezdett tudatosulni, hogy jó formában vagyok és esetleg még folytatása is lehet a jó szereplésnek – meséli a versenyző.

Arany, ezüst, bronz – teljes az éremkollekció (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Váltó – a második

A harmadik napon következett a 4×50 méteres női gyors váltó. Itt a korcsoportokat a négy versenyző összesített életkora alapján határozzák meg. Ilonáék a 280 éves korcsoportban versenyeztek.
– Egy 84 éves, egy 64 éves, egy 76 éves hölgy társaságában, úsztam a magam 68 esztendejével. Így állt össze a váltó, mellyel dobogó esélyesként érkeztünk a rajtkőhöz. Nagyon jó versenyt és egy nagyon jó időt sikerült produkálnunk. Viszonylag nagy fölénnyel nyertük a számot és vele az Európa bajnoki aranyat. Mondanom sem kell, hogy óriási volt a boldogság – teszi hozzá Ilona.

Mix váltó – a harmadik

Az Európa bajnokság negyedik versenynapján következett a 4×50 méteres mix gyorsváltó, melyben két-két női, illetve férfi versenyző alkotta a csapatot. A verseny előtt még hiányzott egy érem Ilona kollekciójából.
– Nagy izgalommal készültünk a mix váltóra, nagyon szerettük volna, ha mindannyian – legalább egy – éremmel térhettünk volna haza. Itt is a 280 éves kategóriában versenyeztünk. Bár ebben a számban a papírforma szerint nem voltunk dobogóesélyesek, de egy jól sikerült versennyel sikerült elérni a harmadik helyet – fejezi be a beszámolót a háromszoros dobogós versenyző.

Az emlékezetesre sikerült szlovéniai szereplés után nem áll meg az élet az orosházi hölgy számára. Készül a jövő évi, Koreában rendezendő Masters Világbajnokságra, bár ez a verseny a távolság miatt nagyon bizonytalan a számára. Mint elmondta, jó lenne, ha akadna támogatója, hisz saját erőből Koreába már nem tud eljutni.

Most minden esetre az öröm pillanatait éli, mi orosháziak pedig ismét büszkék lehetünk városunk egy kiválóságára. Így tovább Ilona!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.