- hirdetés -

Az Orosháza Úszó Egyesület növendékei hétről hétre teljesítenek kiválóan versenyeken, a megszerzett érmeikkel öregbítve városunk hírnevét. Az egyesület újjáalakulásának harmincadik évfordulójára emlékezve beszélgettünk a régmúltról, a jelenről és a jövőről Schmidt Jenő úszóedzővel, akitől megtudtuk, városunkban nemzetközi szinten elismert és eredményes úszók is nevelkedtek.

– Egyesületünket 1932. február 21-én az Orosházi Testgyakorlók Köréből (OTK) kivált úszók és vízilabdázók Orosháza Úszó Egyesület néven alapították meg, soraikban többek között Bánki Horváth Bélával, a többszörös senior világbajnok is Orosházán ismerkedett meg az úszósporttal. A II. világháborút követően az újra megalakuló úszószakosztály több néven, így „Orosházi Kinizsi”, valamint „Orosházi Spartacus”-ként is szerepelt – ismertette Schmidt Jenő az orosházi úszósport történetének részleteit.

Az úszóedző elmondta, az 1960-as években Nagy Sándor edző irányításával folyt a munka. Ekkor több jó eredmény született, melyek közül kiemelkednek Tóth Magda mellúszásban elért eredményei, aki 200 m mellúszásban Országos Vidékbajnok (1965), országos bajnokságon 2. helyezett (1966), a válogatott tagja volt.

Orosházáról a válogatottig

A sportszakember elmondása szerint városunk úszósportjának eredményessége 1968-ig követhető nyomon, majd a Diana fürdő bezárásával, a feltételek hiányában fokozatos visszaesés történt, később az 1970-es évek közepén megszűnt az úszószakosztály.

– Miután1987-ben Gyopárosfürdőn átadták az 50 méteres, nyolc pályás feszített víztükrű versenymedencét, ez év október 17-én létrehozták az „Orosházi Úszók Baráti Körét”, melynek kezdeményezésére 1988. május 15-én 41 fővel újra megalakult az Orosháza Úszó Egyesület. Az elmúlt évtizedekben az egyesület elnökei Lengyel Tibor, Búza Katalin, Varga Zoltán és Dr. Letavecz Ilona voltak. Egyesületünkben több olyan sportoló ismerkedett meg a versenysporttal, akik később más sportágakban jeleskedtek, így Gógh Anikó junior világbajnok triatlonos is nálunk kezdte sportolói pályafutását. Az Orosháza Úszó Egyesületben nevelkedett Szél Friderika, aki a SZUE színeiben, valamint Mór Baranyai Erika, aki a BVSC-ben lett válogatott úszó – emelte ki Schmidt Jenő.

Az orosházi egyesület a ’90-es évektől megerősödve egyre több nemzetközi kapcsolatot alakított ki, melyek után úszóik versenyeztek Stuttgartban, Münchenben, Bécsben, Aradon, Temesváron, Adán, Zentán és Zomboron. Felkészültségüket bizonyította, hogy minden alkalommal dobogós helyezésekkel tértek haza, valamint a hazai nemzetközi versenyeken is sikeresen helytálltak. A nyári időszakban korosztálytól függően heti 5-8-10 edzéssel készülnek a sportolók.

– Ősztől tavaszig az edzésmunka végzésére alkalmas medence hiányában Tótkomlósra, Szarvasra, Hódmezővásárhelyre és Nagyszénásra járunk át edzeni a legszorgalmasabbakkal. Ezen időszak alatt heti 2-3-5 úszóedzést tartunk – tette hozzá.

Elismert szakemberekkel dolgoznak

Az egyesületben végzett szakmai munka és szervezői tevékenység elismeréseként 2004-ben Schmidt Jenő edző, 2009-ben Fehér Lajos elnökhelyettes és 2017-ben Selmeczi Edit utánpótlásedző megkapta az „Orosháza Város Sportjáért” kitüntetést. Versenyzőik eredményessége, az edzők munkája és a vezetők, valamint a szülők támogatásának elismeréseként 2013-ban az Orosháza Úszó Egyesület is megkapta ezt a kitüntető címet. Schmidt Jenő 2006-ban a „Békés Megye Úszósportjáért”, 2018-ban pedig a „Magyar Úszó Szövetség Centenáriumi Díja” kitüntetést vette át.

Beérett a munka gyümölcse

– Az egyesület változó létszámmal, 50-80 úszót nevel. Az előkészítő, a haladó, a versenyző és a kondicionáló csoportban végzik edzéseiket úszóink. A felkészülést Selmeczi Edit és jómagam irányítjuk. Feltételeink szűkösek, csak a nyári hónapokban tudunk jó körülmények között edzeni, ennek ellenére 1995-ben az Országos Vidékbajnokságon Bártfai Szabolcs korosztályában 3. helyezést ért el 50 m pillangóúszásban, 2001-ben az Országos Diákolimpia döntőjében Szél Friderika 50 m gyorson 3. lett. Schmidt Beáta 2003-ban és 2004-ben mellúszásban állhatott dobogóra az Országos Vidékbajnokságon, illetve a Rövidpályás Országos Bajnokságon, továbbá 2010-ben az Országos Rövidpályás Vidékbajnokságon a 4×200 m-es női gyorsváltó Arany Viktória, Schäfer Mónika, Makai Katalin és Benkő Aliz összeállításban harmadik volt – összegzett Schmidt Jenő edző.

Megtudtuk, az Orosháza Úszó Egyesület növendékei az 1996-tól 2015-ig megrendezett Fedett Uszoda Nélküli Egyesületek Országos Bajnokságán egyre jobb eredményeket értek el, az utolsó öt évben az éremtáblázat élén végeztek. Ebben a versenyrendszerben többszörös bajnoki címet szerzett Schmidt Beáta, Szél Friderika, Benkő Aliz, Makai Katalin, Schäfer Mónika, Mór Baranyai Erika, Arany Viktória, Karkus Linda, Kiss Annamária, Drahota Adrienn, Komjáti Nelli, Szabó Ivett, Kiss Katalin és Papp Vivien, valamint Bártfai Szabolcs, Schmidt Gábor, Fehér Zsolt, Fehér Benjámin és Krámli Kristóf.

A nyolcfordulós Megyei Utánpótlás Bajnokságon 2013-ban első helyezést ért el és így korosztályában Békés Megye Úszóbajnoka volt Muntyán Luca (2000), Kiss Annamária (2001), Drahota Adrienn (2002), Kiss Katalin (2004) és Fetser Rebeka (2005). A 2013-as év versenyein kiemelkedő eredményt ért el Kiss Annamária (2001), aki 400 m vegyesen korosztályában „Magyarország Vidék Úszóbajnoka”, az Országos Gyermekbajnokságon 9., 100 m pillangón 10., az Országos Rövidpályás Vidékbajnokságon a 11-12 évesek között háromszor második és kétszer harmadik helyezést ért el. A 4×100 és a 4×200 m-es gyorsváltó Szabó Ivett, Drahota Adrienn, Ökrös Noémi, Kiss Annamária összeállításban harmadik, a 4×100 m-es vegyesváltó Drahota Adrienn, Komjáti Nelli, Kiss Annamária és Szabó Ivett versenyzőkkel második lett. Szép teljesítmény, hogy 2015-ben Papp Vivien (2005) az Országos Delfin Bajnokságon 200 m mellúszásban 6. lett, 2017-ben Antal András a II. Országos Cápa Bajnokságon 200 m gyorsúszásban 9. volt, 2018-ban a korosztályos bajnokságokon a legjobb eredményt Bogár Viktória jegyzi, aki a III. Országos Cápa Bajnokságon 400 m gyorsúszásban 3. helyezést ért el.

A legjobbak között

– A Magyar Úszó Szövetség 2012-ben bevezette az utánpótláskorú versenyzők minősítési rendszerét. Ezt követően aranyjelvényes minősítést elért úszóink: Kiss Annamária, Drahota Adrienn, Komjáti Nelli, Szabó Ivett, Kiss Katalin, Papp Vivien, Bogár Viktória, Furák-Szabovik Tessza, Krámli Kristóf és Antal András. A MUSZ 2013-ban indította „A Jövő Bajnokai Programot”, melynek keretében kilenc régióban a legjobb utánpótlás versenyzők kapnak meghívást a keretbe. Egyesületünkből az eltelt években Szabó Ivett, Drahota Adrienn, Kiss Katalin, Papp Vivien és Antal András volt kerettag – részletezte az edző.

A belvárosi tanuszoda jelentős előrelépést jelenthet

Az orosházi úszóedző úgy véli, az utóbbi időszakban országos, régiós és megyei szinten is egyre gyorsabb fejlődésnek indult az úszósport létesítményeinek fejlesztése, amely megmutatkozik az utánpótlás létszámának növekedésében és eredményeinek javulásában.

– Egyesületünk jelenleg hazai környezetben csak 2-3 hónapot tud edzést tartani, így egyre nagyobb erőfeszítés kell a versenyzőktől, a szülőktől, az edzőktől és a vezetőktől egyaránt, hogy felzárkózzunk a legjobbakhoz. A fentiek miatt is nagy reményekkel várjuk a tervezett tanuszoda felépítését, átadását. Addig is a fedett uszoda hiánya ellenére az egyesületben törekszünk létszámunk növelésére, illetve eredményeink megtartására, javítására – zárta gondolatait a szakember.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Ady Endre utcába tervezett belvárosi tanuszodában két medence kap majd helyet (tízszer hatméteres, nyolcvan centiméter mély, illetve tizenötször huszonöt méteres, két méter mély), a hozzátartozó öltözőkkel, mosdókkal, büfével és váróval kiegészülve, sőt, egy nyertes Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatnak köszönhetően új parkolókat is kialakítanak itt.

Emlékversenyt rendeznek

Az Orosháza Úszó Egyesület szeptember 15-én Orosháza Város Önkormányzatával közösen rendezi meg Gyopárosfürdőn a XXX. Nagy Sándor Emlékversenyt. A kiírás egyben a Békés Megyei Úszóbajnokság 8. fordulója. A verseny a sportbaráti kapcsolatok ápolásának színtere is, ahol a legkisebbektől egészen a senior korosztályig állnak rajtkőre az úszók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.