- hirdetés -

Idén harmadik alkalommal rendezte meg a Békés Megyei Önkormányzat a mára hagyománnyá vált Megyenapot szeptember 1-jén. A békéscsabai belváros szinte egészét megtöltő mulatságon megannyi program közül választhatott a jókedvű sokadalom, a bátrabbak még fegyvert is ragadhattak.

Hagyomány, érték, közösség. Már harmadik éve jelképezi ez a három szó a hagyományosan szeptember elején megvalósuló Megyenapot. Ilyenkor Békés megye minden települése lehetőséget kap, hogy bemutassa értékeit, kultúráját és szokásait Battonyától Szeghalomig, Orosházától Gyuláig. Idén Békés megyén kívül öt másik megye is – Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint a romániai Arad és Bihar – bemutathatta értékeit az érdeklődőknek.

A békéscsabai főtéren felállított színpadon a megye összes nemzetisége a sokadalom elé tárhatta kultúráját. A szerbek, románok, romák és szlovákok néptánccal és énekszóval varázsolták el a nagyérdeműt, de a németek és a vendég Arad megye is színpadra álltak. Minden nemzetiség a saját standjánál hagyományos ételkülönlegességeikkel kínálták a vendégeket.

Orosháza kiemelt helyzetben volt az idei rendezvényen. A Békés Megyei Értéktárba a 2018-as esztendőben is nyolc tétel került be, ebből öt orosházi: A szálán varrott szőrhímzés, az orosházi üvegipar, a különleges ízvilágú kacsa- és libamáj, a Nagytatársánc földvár, valamint a több mint ötven éve feltárt Árpád-kori falu.

Az Orosházi Települési Értéktárban jelenleg negyven tétel van – tudtuk meg Horváth Józseftől, a települési értéktár bizottságának elnökétől. Hozzátette, az évek során több felterjesztést is végeztek a megyei értéktárhoz.
– Elsőként az orosházi csíramálé és Mokry Sámuel munkássága kerültek a megyei értéktárhoz. A települési értéktár igyekszik kiválasztani azokat a tételeket, melyek Orosháza számára fontosak, ezeket felterjesztjük a megyei értéktárba, ahol a szakbizottság ajánlata alapján a megyei értéktár bizottsága dönt a tételek felvételéről. Azt el kell mondani, hogy ezen hét értéken felül többet is felterjesztettünk, de ezek nem bizonyultak megyei jelentőségűnek, ezért átdolgozásra, és újabb adatgyűjtésre visszakerültek hozzánk – nyilatkozta az elnök.

Gyerekek és felnőttek egyaránt megfordultak Orosháza standjánál (Fotó: Petőfi Művelődési Központ)

Ezen értékek mellett a települési értéktár több tételével is megismerkedhettek az érdeklődők az orosházi standnál, a csíramálé, kenyér, sajt, liba- és kacsamáj, kolbász, száraztészta, üvegipar, kézműves remekek stb. bemutatásában a művelődési központ is alkotó szerepet vállalt. Lajti Tímea, a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, nagy volt az érdeklődés Orosháza standjánál, legtöbben az orosházi banánra voltak kíváncsiak.

– Gyerekek, felnőttek egyaránt megfordultak városunk standjánál. Az orosházi banán kifejezetten nagy érdeklődést váltott ki, a csíramálét is sokat kóstolták meg, az Orosházi Kolbászklub termékeinek illata pedig csalogatta a nézelődőket – nyilatkozta az OrosCafénak az ügyvezető. Hozzátette, nagy örömmel vették a települési értéktár megkeresését és vállaltak szerepet a programon. – Valljuk, hogy egy kultúrát közvetítő intézménynek alapfeladata, hogy bemutassa a város értékeit, ezzel is megőrizve, továbbadva hagyományait – mondta Lajti Tímea.

– Egyre többen érzik fontosnak a megyei értékeket – ezt már Zalai Mihály a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke, valamint a Békés Megyei Értéktár bizottságának elnöke nyilatkozta hírportálunknak. Az elnök hozzátette, évről évre nő a támogatók száma, egyre többen kíváncsiak a Megyenapra, nemcsak nézelődőként, hanem a rendezvény részvevőjeként.
– Nemcsak kiállítóként szeretnének többen részt venni a rendezvényen, hanem egyre többen vágynak a színpadra is. Lassan a fizikai határainkat elértük, gyakorlatilag ennél tovább már nem nagyon tudunk terjeszkedni. Idén Arad és Bihar megyék díszvendégként vannak jelen a Megyenapon. Békésnek nagyon jó a kapcsolata ezen megyékkel, hiszen történelmileg összetartozunk, megyénk több települése is Arad és Bihar vármegyék területéből lett átcsatolva, ezért fontos a további jó viszony fenntartása. Orosháziként külön öröm számomra, hogy az albizottság ennyi orosházi értéket ítélt meg a megyei értéktárba. Persze nem lehetek elfogult, hiszen a megye többi településéről is terjesztünk fel tételeket, idén úgy alakult, hogy Orosházáról öt érték került a megyei értéktárba – nyilatkozta az elnök.

Orosházáról öt érték került a megyei értéktárba (Fotó: Petőfi Művelődési Központ)

Hozzátette, a támogatók nélkül nem valósulhatott volna meg a rendezvény. – Nagyon hálásak vagyunk a támogatóinknak, több tucatnyi szervezet, cég és magánszemély támogatta a Megyenapot, ezért tudjuk megszervezni a rendezvényt – emelte ki.

Az értékek bemutatásán túl a szervezők a legkisebbektől a felnőttekig, mindenkire gondoltak. A gyermekek játékos programokon próbálhatták ki magukat, a nagyobbak pedig katonai öltözékbe bújhattak és kipróbálhatták magukat a fegyverhasználat terén is.

A megye legnagyobb kézművesvására jött létre a megyeszékhely központjában. Több mint nyolcvan megyei illetékességű kézműves és kistermelő portékájából lehetett választani, mind a gasztronómia, mind a népművészet területéről.

A fergeteges, vagy inkább forgatagos nap zárásaként Ferenczi György és a Rackajam muzsikált.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.