- hirdetés -

Kézművesek, néptáncosok, kirakodóvásár és mennyei ételek várják az érdeklődőket a megyeszékhelyen szeptember 1-jén . Az idei év díszvendégei a romániai Arad és Bihar megyék lesznek.

A Békés Megyei Önkormányzat szervezésében megvalósuló Megyenap mára már hagyománnyá vált. Idén is programok sokaságával várják a megyében élőket. A megannyi színpadi produkció mellett bemutatkoznak a nemzetiségek, lesz kézművesvásár és kistermelői piac, valamint több gyermekprogram is.

A rendezvényen bemutatkoznak a megyei értéktárban szereplő tételek. Az idei értéktárba bekerült nyolc tételből öt orosházi: az orosházi szálán varrott szőrhímzés, a Nagytatársánc földvár, az orosházi üvegipar, a Bónumban feltárt Árpád-kori régészeti lelőhely, valamint az orosházi liba- és kacsamáj is az országosan elismert ízvilágukkal.

Napközben a nemzetiségek hagyományos ételeket készítenek és kóstoltatnak az érdeklődőkkel, hagyományaikat, értékeiket, kulturális, gasztronómiai kincseiket faházakban mutatják be. A gyerekek számára egy játszósátrat állítanak fel, ahol kézműveskedhetnek, próbára tehetik ügyességüket, tudásukat. Megszervezik Békés megye legnagyobb kézműves vásárát és termelői piacát, ahol több mint nyolcvan megyei illetékességű kézműves és termelő portékája lesz látható.

A megyei értékeken kívül az érdeklődők megismertetik Hajdu-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyék értéktárait is. Oklevéllel köszönik meg az illetékeseknek azt, hogy felterjesztéseikkel közreműködtek a települési, illetve megyei értéktár bővítéséhez. A programra várják a határon túli testvérmegyéket is, díszvendég idén Arad és Bihar megye. Az esemény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.