- hirdetés -

A szülők és diákok mellett az oktatási intézmények is készülnek az új tanévre. Az elmúlt évtizedek legnagyobb formátumú oktatási beruházásai zajlanak az orosházi térségben.

A jövő igényeihez igazítjuk az állami iskolákat – fogalmazott Bánki András, a Békéscsabai Tankerület igazgatója. Elmondta, hogy az elnyert pályázati forrásokat felhasználva jelentős infrastrukturális beruházások, előremutató oktatás fejlesztési programok valósulnak meg Orosházán és a térségében.

– A fejlesztések célja, hogy lehetőleg azonos tanulási környezetben, értékközvetítő, támogató nevelésben részesüljenek a tanulók. A korszerű nevelési-oktatási eszköz- és feltételrendszerek ne csak a nagyvárosokban élő családok számára legyenek hozzáférhetőek, hanem a helyi szükségleteknek és igényeknek megfelelően a köznevelés minőségi lehetőségei jussanak elérhető közelségbe, a kisebb városokba, községekbe is – teszi hozzá az igazgató.

A pályázatok segítségével előremutató fejlesztési programokat is megvalósíthatnak a város oktatási intézményei. Például a modern technológiai fejlődéssel járó változásokra, biztonságos internetre taníthatják a gyerekeket a Vörösmarty iskolában. Egy másik program keretében a Táncsics gimnáziumban a pályaorientációt, a sikeres felnőtté válás feltételeit segítik.

– Ezeken túl a pedagógusok idén tavasszal korszerű notebookokat kaptak munkájukhoz, amely segíti a tanítási órákra való felkészülést és azok megtartását. Az informatikai eszközök tanórai használatához szükség volt az intézmények informatikai hálózati rendszerének továbbfejlesztésére, ennek érdekében fejlett WiFi eszközök biztosítják a szélessávú internetet minden oktatási helyiségben – ismerteti Bánki András.

Kiderült a Vörösmarty iskola székhelyintézményében új nyelvi labort alakítottak ki a szükséges berendezésekkel, 16 darab új számítógépet és szoftvereket is beszereztek, emellett a rákóczitelepi tagintézmény épületének energetikai korszerűsítését, belső burkolat-, és laminált padló cseréjét is elvégeztek.

Bánki András elmondta, hogy a térség országgyűlési képviselője hangsúlyos figyelmet fordít a nevelő-oktató munka hatékonyságára, segíti a köznevelési intézmények szakmai kezdeményezéseit, tanulmányi versenyeit, kirándulásait, nyári táborait. A tankerületi igazgató szerint Simonka György mindent megtesz annak érdekében, hogy korszerű, 21. századi igényeket kielégítő oktatásban részesüljenek a diákok. Kiszámítható, biztonságos oktatási feltételeket teremtsen a pedagógusok számára, amelyek az iskolák fejlődését szolgálják.

Az orosházi régióba tartozó iskolákban is jelentős fejlesztések zajlanak. A tótkomlósi Jankó János Általános Iskola és Gimnáziumban megújulnak a tantermek, fejlesztő termek, szaktantermek, a tornaterem és a sportudvar. Bánki szerint a beruházás olyan közösségi teret biztosít majd a tótkomlósi és a térségben élő diákok számára, amely lehetővé teszi a legmodernebb iskolai környezetben a 21. századi oktatási eszközök és módszerek alkalmazását.

Megtudtuk, hogy a nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola felső tagozatos épülete teljes körű energetikai felújításon esett át, új nyílászárókat építettek be, hőszigetelést kapott a külső falazat, napkollektorokat szereltek fel és megtörtént a tető felújítása is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.