- hirdetés -

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén júliusig 3,4 százalékos volt az infláció. A legtöbbet az üzemanyagok és a dohány ára drágult, a benzinért majdnem ötödével többet kell fizetni, mint tavaly ilyenkor. Ekkora áremelkedésre 2013 óta nem volt példa.

Idén júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kutatásából. Az elemző konszenzus 3,3 százalékra, a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi jelentése 3,4 százalékra várta az inflációt. A KSH az előző hónapban 3,1 százalékos inflációt jelentett. A mostani adatok több, mint öt éves rekordot döntöttek meg, utoljára 2013 elején emelkedtek ilyen mértékben az árak Magyarországon.

Átlagon felüli emelkedés az élelmiszerek esetében

Az élelmiszerek ára 3,6 százalékkal emelkedett egy év alatt. Ezen belül a vaj, vajkrém 9,7, a száraztészta 9,2, a tejtermék 7,2, a tojás és a liszt 7, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,8 százalékkal drágult, míg a cukor 23,5 százalékkal olcsóbb lett.

Az üzemanyagok ára ugrotta a legnagyobbat

A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek nevű kategória drágult, szám szerint 7,5 százalékkal. Ide többek közt a gyógyszerek, jármű-üzemanyagok, a lakásokkal, háztartással vagy testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek is. Érdemes kiemelni közülük az üzemanyagok árát, 17,8 százalékkal kell többet fizetni érte, mint tavaly ilyenkor.

A szeszes italok és dohányáruk átlagosan 5,3 százalékkal nőt, a háztartási energia pedig 1,3 százalékkal drágult. Utóbbin belül a tűzifa ára emelkedett jelentősen 13,3, a palackos gáz pedig 7,2 százalékban, viszont az elektromos energia, a vezetékes gáz és a távfűtés ára nem változott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.