- hirdetés -

Másodfokú hőségriadó lépett érvénybe hétfő déltől, tartós melegre kell számítani. Orosháza főtéren már egy párakaput is felállítottak emiatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható – írja a katasztrófavédelem honlapja.

Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. munkatársai – az előírás szerint – párakaput állítottak fel a főtéren. A kapu minden nap délelőtt tíz órától este nyolc óráig üzemel. Benkő Ferenc, vezérigazgatótól azt is megtudtuk, hogy a hőségriadó idején az utakat is rendszeresen locsolják az esti időszakban.

A meleg időjárás idején érdemes több folyadékot fogyasztani, ne várjuk meg a szomjúságérzetet. Különös figyelmet kell fordítani, hogy kisgyermeket vagy háziállatot ne hagyjunk a tűző napon álló autóban, még akkor is, ha kint csupán 25-30 Celsius-fok van. Az extrém hőmérséklet az autóban kiszáradáshoz, eszméletvesztéshez, vagy akár halálhoz is vezethet. Ha valaki autóban hagyott állatot, vagy gyermeket lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A tartós melegben a bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal tehetjük ezt a leghatékonyabban. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, ebben az időszakban érdemes árnyékos helyen vagy légkondicionált helyiségekben tartózkodni.

Kis felfrissülést adhat a kánikulában a párakapu (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Azok a légkondícionált helyiségek, ahová bárki bemehet a katasztrófavédelem oldalán megtalálhatók. Városunkban két ilyen van, az egyik a belvárosban a Petőfi Művelődési Központban, a másik pedig Gyopároson, a Hotel Corvus Aquában.

Benkő Ferenc elmondta, hogy ebben az időszakban rengetegen látogatják Gyopárosfürdőt, és továbbra is sok vendégre számítanak. Ezért minden pénztárt nyitva tartanak a fürdőzők gördülékenyebb bejutása érdekében.

A héten is rekkenő hőségre számíthatunk

Orosháza időjárása a koponyeg.hu előrejelzése szerint várhatóan az országos átlaghoz fog igazodni. Hétfőn a maximális hőmérséklet a 33 fokot is elérheti, de a minimális értékek is csak 22-ig csökkennek. Változást egyedül a keddi nap hozhat, a maximális hőmérséklet ugyan nem fog csökkenni, viszont az előrejelzés szerint ekkor van a legnagyobb esély zápor vagy zivatar kialakulására.

Szerdán folytatódik a kánikula, a minimális hőmérséklet 22-24 fok, a maximális pedig 34 fok körül alakul, ehhez képest nem sok változásra csütörtökön és pénteken sem. Sok változást a hétvége sem hoz, ekkor azonban már egy-két fokkal csökkenhet a hőmérséklet az előrejelzés szerint, szombaton és vasárnap is 21, illetve 32 fok körül alakulhat a minimális és a maximális átlag.

Széllökések szempontjából sem nézünk változékony napok elé, a héten 15-17 km/h körül alakulhat a szélsebesség a városban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.