- hirdetés -

Felülvizsgáltatná a városban található szelektív hulladékgyűjtő szigetek szükségességét a Magyar Szocialista Párt (MSZP) helyi szervezete. Fetser János, elnök szerint már nem töltik be azt a funkciót, amit régen. Inkább szemétlerakónak használják az emberek.

Két, összefüggő témában tartott sajtótájékoztatót a szocialista párt orosházi szervezete július 17-én. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek problémája mellett, a hulladékgyűjtő edények fertőtlenítésének hiányára is felhívta a figyelmet. Fetser János elmondta, utóbbiban a társasházak közös képviselői kérték a segítségét.

– Két évvel ezelőtt takarították utoljára a kukákat, ez közegészségügyi szempontból elfogadhatatlan. Feltétlen szükséges ennek a megoldása, hiszen – főleg a nyári időszakban – fokozott a fertőzésveszély – hangsúlyozta a szocialista képviselő.

Fetser kifejtette, a polgármestersége idején az akkori városüzemeltetéssel kötött szerződés értelmében, évente kétszer végezték el az edények tisztítását. Hozzátette, előrelépés volt 2013-ban, amikor az erre vonatkozó rendelet szerint már négyszer fertőtlenítették és tisztították a kukákat.

Fetser János a társasházi lakók problémáira világított rá (Fotó: Dancsó József)

– Felvettük a kapcsolatot az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. (VÜRT) és a DAREH vezetőivel, pozitívan álltak a problémához. A következő két hónapban felmérik az igényeket ezután szervezett formában elvégzik a munkát – mondta Fetser János.

A volt polgármester szerint helytelen, hogy a helyi rendelet megváltozása miatt és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) rendelete alapján a felmerülő költségeket a lakóknak kell megfizetni.

– Benkő Ferenc, a VÜRT vezérigazgatójának tájékoztatása alapján ez városi szinten nem jelentős összeg, 1-1,5 millió forint. Ezért módosító indítvánnyal fogunk élni, melyben azt kérjük, hogy a város vállalja át a költséget. Mindannyiunk érdeke, hogy megoldjuk ezt a problémát – fogalmazott.

Az EMMI tavaly kiadott közszolgáltatás keretében végzett tisztítás és karbantartásra vonatkozó közegészségügyi szabályzatában megtalálható, hogy a lakó, kötelezettségéről a közszolgáltatóval megkötött külön megállapodás útján is gondoskodhat. Ennek értelmében a DAREH és a város köthet olyan megállapodást, amelyben átvállalja a költségeket.

A tájékoztató második felében Fetser beszélt a szelektív hulladékgyűjtő szigetekről is. A szocialista politikus úgy véli, hogy már nem azt a funkciót töltik be, mint régebben.

– Mára egyfajta hulladéklerakó szigetek alakultak ki, ahol mindenféle szemetet leraknak az emberek. A felüljáró alatt már megszüntettek egy ilyen pontot, de még a város több részén található hasonló. A DAREH-rendszer keretében minden háztartásban és vállalkozásnál ott kellene lennie a szelektív hulladékgyűjtő edénynek – fogalmaz.

Az MSZP helyi szervezete ezért azt javasolja, hogy az illetékesek vizsgálják felül a szelektív hulladékgyűjtő szigetek szükségességét és teremtsék meg annak a feltételeit, hogy minden lakás környékén legyen szelektív hulladékgyűjtő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.