- hirdetés -

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan az egyik legnagyobb és legfrekventáltabb mezőgazdasági munka, az aratás előtt néhány héttel gépszemlét és tűzvédelmi oktatást tartott az Orosháza és Térsége Gazdakör.

Bármerre járunk a határban, sárguló gabonatáblák közt vezet az utunk. Mint Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke kérdésünkre elmondta: – A gabonaféléknek csak részben kedvezett a tavaszi, kora nyári időjárás. A tavaszi kevés csapadék és a korai nagy meleg csak a gyorsabb beérés szempontjából volt jó, a minőség és mennyiség tekintetében gyenge közepes termés várható. Az őszi árpa gyakorlatilag megérett, és ugyanez a helyzet a zabbal is. A jövő évi kenyérnek való, a búza betakarítása körülbelül másfél hét múlva kezdődhet.

Mint az elmúlt években mindig, most is Herczeg Tibor gazdálkodó Forgácsrészi telephelyén kezdődött a szemlék sora. A keddi alkalmat követően szerdán és csütörtökön is egy-egy helyre gyűjtik össze a környékbeli gazdák aratásban résztvevő gépeit. Kombájnok, traktorok, bálázók sorakoztak fel.

A gépek műszaki állapota mellett nagy figyelmet fordítanak a tűzoltó készülékekre is (Fotó: Rosta Tibor)

A szemle első lépéseként a jelenlevő gazdák baleset-, és tűzvédelmi oktatáson vettek részt. Az előadás a prevencióra, a tűzesetek megelőzhetőségére és megelőzésére helyezte a fő hangsúlyt, de kitért arra az esetre is, hogy mi a teendő és milyen sorrendben, ha már bekövetkezett a baj.

 Az oktatás végeztével a katasztrófavédelem szakemberei és Csongrádi Pál tűzvédelmi tanácsadó sorra vizsgálta a masinákat. Ellenőrizték a gépek műszaki állapotát, az egyéb tartozékok mellett, a tűzoltó készülékek meglétét, feltöltöttségét, használhatóságuk érvényességét. 

 – Aratás idején nem egyszer rendkívüli körülmények között, nagy melegben dolgoznak emberek és gépek, emiatt a tűzveszély is jóval nagyobb. Szerencsére a gazdák az elmúlt évtizedek tapasztalataiból okulva, egyre körültekintőbben, nagyobb figyelemmel végzik munkájukat. Az aratási balesetek száma szerencsére alacsony, ennek ellenére szükség van ezekre a szemlékre és a munka- és tűzvédelmi előírások felfrissítésére – hangsúlyozta Csongrádi Pál, szakértő.

A gazdaköri gépszemlék összesen mintegy 70-80 gépet érintenek. A szervező, Orosháza és Térsége Gazdakör azt reméli, a jó felkészülés segít abban, hogy a hamarosan kezdődő aratás baleset és tűzeset nélkül érhessen véget.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.