Máig fájó seb – Magyarország széthullására emlékeztek

A Táncsics gimnázium előtti Történelmi Emlékparkban emlékezett meg Orosháza város az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának évfordulójáról. A Himnuszt követően Antal László önkormányzati képviselő mondott beszédet, majd az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda növendékei és pedagógusai adták elő ünnepi műsorukat.

Idén nyolcadik éve, hogy a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről címet viselő törvényjavaslatot előterjesztették a parlamentben. Az Országgyűlés ennek a törvénynek az elfogadásával kinyilvánította, hogy június 4-e nem gyásznap, hanem a nemzeti összetartozás napja. Ezt az összetartozást ünnepelték meg Orosházán, a Történelmi Emlékpark 1920-as emlékkövénél.

A megemlékezést Antal László önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, a kilencvennyolc éve történt események a mai napig fájó pontot jelent a magyarságnak határon innen és túl.
– Máig fájó seb az egész magyar nemzetnek Trianon. Csaknem száz évvel a békediktátum aláírása után, még mindig összeszorul a szívünk a hazánkat ért példátlan igazságtalanság láttán. Morálisan az igazságtalanságot mindig jobb elszenvedni, mint okozni. Merítsünk tehát erőt belőle, erősítse lelkünket, magyarságunkat. A Nemzeti összetartozás Napján, június 4-én a trianoni eseményekre emlékezünk, viselve annak fájó következményét, a kárpát-medencei magyarság szétszakítottságát – mondta beszédében a képviselő. Hozzátette, a Nemzeti Összetartozás Napján való emlékezés minden magát magyarnak valló ember erkölcsi kötelessége.

Antal László: Csaknem száz évvel a békediktátum aláírása után, még mindig összeszorul a szívünk (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Antal László megemlékező szavai után az Eötvös József  Katolikus Általános Iskola és Óvoda növendékeinek, valamint pedagógusainak verssel, tánccal és történelmi visszatekintéssel tarkított ünnepi műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

A műsor után az 1920-as emlékkőnél Dávid Zoltán polgármester és Bojtor István alpolgármester mellett elhelyezték a tiszteletadás virágait a rendvédelmi szervek, iskolák, egyházak, a Történelmi Vitézi Rend, és a rendezvény szervezője, a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. képviselői is.

A felemelő hangulatú, meghitt ünnepség a Szózattal ért véget.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás