Ismét néptánccal köszöntötték a tavaszt

Ahogyan az elmúlt több mint egy évtizedben, idén is összegyűltek Orosháza és a környék gyermek néptáncosai, hogy bemutassák tudásukat, és tovább vigyék hagyományainkat. A fellépők létszáma megközelítette a kétszázat, az érdeklődőké az ezret.

Színes forgatag, libbenő szoknyák, szalagok, népzene fogadta a Tavaszváró Pünkösdölő Gyermek Néptánc- és Népzenei Fesztivál iránt érdeklődőket az Eötvös téren. Igaz, az időjárás inkább nyári arcát mutatta május 26-án, ez senkit nem zavart. A gyerekek vidáman készülődtek, izgatottságnak nyoma sem látszott rajtuk.
– Szeretek néptáncolni, mert nagyokat lehet ugrálni – fogalmazott röviden a hét év körüli Regina. – Meg jó sport is, elfáradunk kicsit egy táncóra végére – egészítette ki a hasonló korú Lilla, mikor megkérdeztük őket, mi a jó a néptáncban.

Felnőtt fejjel persze sok egyebet is lehet mondani, például, hogy megtanítja tisztelni a társakat, segít megérteni a tradíciókat, közösséget kovácsol. A vallási gyökerek mellett ugyanezekre épít az évről évre rendkívül népszerű rendezvény is.
– Fő célunk a népi hagyományok felelevenítése, megőrzése, a tavaszi népszokások, a tavaszi ünnepkör megismertetése, a magyar népi kultúra, a magyar néptánc iránti érdeklődés felkeltése, elmélyítése a tanulókban – hangzott el a megnyitón.

Libbentek a szalagok, pörögtek a szoknyák (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Fejes Róbertné alpolgármester szerint eredményes ez a törekvés. Mint köszöntőjében fogalmazott, a pünkösdölő gyermek néptánc fesztivál igazán szép és méltó módja az ünneplésnek, az értékek megélésének és továbbadásának.
– Pünkösdkor a Szentlélek kiáradását ünnepeljük. Lehet, hogy napjainkban ez a legnehezebben megfogható és megérthető ünnepünk. Pedig fontos lenne meglátni a lényeget: az lélek erejét, és középpontba állítani az egység, a közösség keresését. Úgy hiszem, a mai rendezvény erre alkalmas, hiszen itt vagyunk, együtt vagyunk, közösség vagyunk – emelte ki.

Közösségi erő

Így van ez 2006 óta, mikor először vették birtokba a kis néptáncosok az Eötvös iskola előtti teret. Az elmúlt években már csaknem kétszázan ropták együtt a lendületes ritmusokra.
– Idén is ennyien vagyunk, a helyiek mellett Pusztaföldvárról, Hódmezővásárhelyről is érkeztek csoportok. A létszám köszönhető annak is, hogy Orosházán, ha jól tudom, minden iskolában folyik néptánc oktatás, és városi csoport is működik – mondta el Orbánné Kovács Ilona, a találkozó megálmodója és fő szervezője. – Ez egy olyan közösség, egy olyan közösségi erő, ami a mai világban egyedülálló és rendkívül fontos – emelte ki a néptánc kapcsán.

Csaknem kétszázan ropták vidáman (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az unokájával érkező Pataki Ágnes hasonlóan vélekedik, de más pozitívumokat is lát.
– Igyekszünk több mindent kipróbálni, hogy kiderüljön, mihez van igazán kedve. A néptánc mellett azért is döntöttünk, mert jót tesz a ritmusérzékének, fejlődik tőle a zenei érzéke – indokolt portálunknak.

A találkozó a kezdetektől lehetőséget ad népi iparművészeknek a bemutatkozásra, munkáik megismertetésére. Ez alkalommal sem hiányoztak, volt, aki gyöngyfűzéssel, más hímzéssel, gyékényfonással, textiljátékokkal gazdagította a színes kavalkádot, amelyhez a Tekergők együttes húzta a háttérmuzsikát.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás