- hirdetés -

A roppant rövidre sikeredett tavasz és a beköszöntött áprilisi nyár nem csak a nagyüzemi mezőgazdaságban állította feladat elé a gazdákat, de kissé összekócolta az évek alatt beidegződött munkarendet a kiskertekben is.

Emlékszem 2018 tavaszára. Egy szép keddi napra esett – mondja a régi vicc, és ebben az esetben, ha túloz is, nem sokat. Rövidke lett az idén a tavasz, hisz József napkor – március 19-én – még esett a hó, áprilisban pedig már a harminc fok környékét döngette a hőmérők higanyszála. Az év eleji, hol kora tavasz, hol tél, össze is zavarta a növényeket. Hegedűs Imrével, a Mohácsi Mátyás Kertbarát Klub vezetőjével beszélgettünk a témáról.

 – Az első tavaszi munka a kertekben a metszés. Ezt most két szempontra ügyelve kellett végeznünk. Figyelembe kellett vennünk és megpróbálni helyrehozni valamelyest a tavalyi két komoly jégverés okozta károkat is. Szakszerűen végezni a metszést, virágrügyeket, levélrügyeket látni csak akkor lehet, ha a vegetáció már egy kicsit beindult. Idén késve tudtunk ehhez hozzáfogni. A márciusi havazás és fagy a megindult rügyeket elpusztította, különösen a sárgabaracknál. Azután jött a meleg, gyorsan kipattantak a megmaradt rügyek és sok helyen a gomba betegségek elleni lemosó permetezést sem tudták elvégezni- sorolja a problémákat az elnök.

Tél után mindjárt nyár

A hirtelen jött nagy meleg sem segít. Ilyenkor sokkal többet párologtat a növény, sokkal több víz kellene neki. Az utóbbi negyven napban nem esett mérhető mennyiségű eső, a talaj felső rétege ki is száradt. Ez kevésbé érinti a mély gyökerű növényeket, szőlőt, gyümölcsfákat, de a konyhakertben már locsolni kell. A száraz meleg időben elképzelhetetlen mennyiségben szaporodik és pusztít a levéltetű.

A meleg beköszöntével nagy tömegben támad és teszi tönkre a növényeket a levéltetű (Fotó: Rosta Tibor)

 – A szilvát, rózsákat megtámadja a zöld levéltetű, a cseresznyét a fekete tetű. Olyan mértékű a levéltetvek szaporodása az ilyen melegben, hogy bio módon nem tudjuk megfogni, permetezni kell. A kontakt szerek is jók, de különösen nagyobb gyümölcsfák esetén jobb megoldást jelentenek a felszívódó rovarölő permetező szerek. A nagyobb fákon nem tud mindenhová eljutni a kontakt szer, sok kártevő megússza. A másik esetben a vegyszer egy időre bekerül a növény nedvkeringési rendszerébe és a nedveket szívó rovar, ha nem is azonnal, de biztosan elpusztul – teszi hozzá a szakember.

Gyomok

A meleg idő kezdetén a gyomnövények is robbanásszerű fejlődésnek indultak. A szakemberek a kertjeink gazmentesítésére a hagyományos módszereket javasolják.

 – A gyomok eltávolítására mindenképp a talán fárasztóbb, de a környezetet újabb vegyi anyagokkal nem terhelő hagyományos módszereket ajánlom. Kihúzni, kapálni! Nem csak szennyezésmentes eljárások ezek, de testmozgásnak sem utolsók – mondja mosolyogva Hegedűs Imre.

A kertbarátok számára tehát adott feladatokat az időjárás bőven, különösen ha hozzávesszük, hogy a megmaradt kevesebb gyümölcsöt a meleg időben esetleg hamarabb megérlelik a fák. Figyeljük növényeinket, és avatkozzunk be, ha kell.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.