- hirdetés -

A jeles egyházi ünnep, pünkösd közeledte a búcsújárások, zarándoklatok ideje is. A közelmúltban egy figyelemre méltó orosházi kezdeményezésről kaptunk hírt ezzel kapcsolatban. Hagyományteremtő szándékkal pünkösdi zarándoklatot szerveznek a Kopáncspusztai templomhoz.

Az ötletgazda Viczián Zoltán, a Bogárzói Szervízműhely vezetője. Ő álmodta meg és kezdte meg a zarándoklat szervezését, mondván: – Ahhoz, hogy valamiből hagyomány lehessen, először meg kell valósítani.

A hétvégenként rendszeresen gyalogló, túrázó szervízvezetőt már sokszor ejtette ámulatba a Csíksomlyói búcsú és a hozzá kapcsolódó zarándoklat, mely a magyarság egyetemes találkozójává nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben. Túrázásai közben ugyan ezt megtapasztalta kicsiben a Pilisben, Szentkúton, illetve Csepregnél, ahol az erdőben, egy-egy templomnál össze tudott gyűlni ezer-ezerötszáz ember. Ez adta az ötletet.

 – Gyaloglásaim során jutottam el a Kopáncspusztai templomhoz, mely az Alföld egyetlen épen maradt román stílusú temploma. Itt két éve rendeznek búcsút és a tavalyira – próbából – négyen elgyalogoltunk. Örömmel fogadtak minket és jól éreztük magunkat az összegyűlt, mintegy ötszáz búcsújáró közt. Akkor és ott fogalmazódott meg a gondolat, hogy egy ilyen, közösségformáló programot össze kellene hozni, most pedig hozzá láttam a szervezéshez – beszél az ötletről Viczián Zoltán.

A zarándoklat végcélja, a Kopáncspusztai templom

Három táv

Nem mindenki bírja egyformán a gyaloglást – még akkor sem, ha mint ez esetben is nem erőltetett a tempó – ezért három helyen lehet csatlakozni a zarándok csapathoz. Aki elég erőt érez magában a huszonnyolc kilométerhez, az az atya áldásától kísérve, az orosházi Jézus Szíve katolikus templom elől indulhat. A kevésbé edzettek Kardoskút Pusztaközponton csatlakozhatnak a menethez. Innen már csak 17 kilométer a cél. Akik még ezt is sokallják, azok számára a békéssámsoni megállót javasolják a szervezők. A hátralevő szűk kilenc kilométert bárki meg tudja tenni, kényelmes gyalogtempóban. A zarándoklat-túra során természetesen figyelnek egymásra és segítik egymást a résztvevők.

Kopáncspusztán

Tervek szerint dél után nem sokkal érkezik meg a zarándok csapat a céljához. Itt a pünkösdi mise végeztével az atya megáldja a zarándokokat, majd dr. Csontos Pál történész mutatja be a templomot és történetét, azután pedig ki-ki részt vehet a búcsú forgatagában.

 – Úgy gondoltuk, részt vehet ezen az eseményen hívő és nem hívő egyaránt. Mivel a Szentlélek szétáradásának ünnepén vagyunk, nyilván lesznek keresztény tartalmai a napnak, amiből mindenki annyit enged magához, amennyit óhajt. A visszaút már nem gyalogosan történik. Családtagok autóval vihetik haza a zarándokokat, vagy Tótkomlósról tömegközlekedést igénybe véve tudnak hazajutni. Odáig kisbusszal beszállítjuk a velünk érkezőket – avat be a tervekbe Zoltán.

Jelezzék a részvételt

A Pünkösdi zarándoklat szervezői azt kérik, hogy aki részt szeretne venni ezen a hagyományteremtő eseményen, jelezze előre részvételi szándékát, ezzel segítve a frissítőpontokon és egyéb helyeken az előkészületeket. Ennek és a könnyebb tájékozódás érdekében létrehoztak egy facebook eseményt is: I. Pünkösdi Zarándoklat Kopáncspusztára címmel. Az előjelentkezéseket a czian65@gmail.com címen várják.

 – Fontos, hogy mindenki az egészségi-, és erőállapotának megfelelően válasszon távot. Lényeg, hogy a végén, a megérkezésnél legyen együtt a zarándok csapat. Már sokan jelezték részvételüket, nagyon várjuk a további jelentkezőket a május 21-i zarándoklatra – fejezi be a beszélgetést Viczián Zoltán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.