- hirdetés -

Ki ne ismerné a Dózsa György utcai apró üzletet, ahol mindenkihez van egy kedves szó, egy mosoly? A Rétesbolt és Kávézó idén ünnepli fennállásnak harmincötödik évfordulóját, ez idő alatt a generációk egymásnak adták a stafétát. A múltról, a jelenről és a jövőről beszélgettünk az üzlet tulajdonosaival.

Mindössze néhány süteménnyel, de annál több lelkesedéssel nyitotta meg ajtaját a Rétesbolt 1983. május 25-én. A kínálat azóta bővült, de a régi finomságok sem került ki a pultból. A harmincöt évvel ezelőtt kezdőkínálatot képező édességek és sóssütemények mai napig megtalálhatók a Rétesboltban. Ahogy az ízek, úgy a vásárlók sem változtak. Lassan-lassan zarándokhellyé vált a családi cukrászda, az elszármazott orosháziak például nem térhetnek haza pár szelet túrós rétes nélkül.

Nem csoda, hogy ekkora imádat övezi a cukrászdát, receptjeik több mint száz éves múltra tekintenek vissza. Gelegonyáné Káposzta Éva, a Rétesbolt tulajdonosa egészen a XIX. századig emlékszik vissza.
– Az én dédnagymamámnak, a lányom üknagymamájának recepteskönyvéből való receptek alapján készülnek a sütemények, ez egészen az 1800-as évek végére és az 1900-as évek elejére vezethető vissza. Az a bizonyos recepteskönyv megtalálható az üzlet kirakatában is. A bolt helyén az 1800-as évek végén már működött a család hentesüzlete, az államosításkor viszont elvették tőlünk, ezt 1983-ban kaptuk vissza. A hentes szakmához akkor már nem értettünk, de a süteménykészítéshez igen, így indult el a vállalkozás – mesélte Gelegonyáné.

Kálmán-Gelegonya Éva fontosnak tartja, hogy megmaradjon a családias légkör (Fotó: Rosta Tibor)

Az elmúlt évek alatt nem kopott ki a Rétesboltból a családias hangulat és az emberek iránti szeretet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy akad olyan vásárló, akit öleléssel és nagy mosollyal köszönt az eladó. Kálmán-Gelegonya Éva elmondta, fontosnak tartják, hogy az alkalmazottak is ebben a közvetlen szellemiségben végezzék munkájukat.  

Az eper az legyen eper, a tojás az legyen tojás

Csak természetes és friss alapanyagokkal dolgoznak a Rétesbolt cukrászműhelyében. Nincs aroma, alapanyagpótló.
– A liszt az liszt, a tojás az tojás. Gyümölcsös süteményeink ízét maga a gyümölcs határozza meg. Például ha az epernek intenzívebb az íze, akkor a sütemény is az, ha kicsit lágyabb ízű az eper, akkor a sütemény sem lesz intenzív eperízű. Aromákat nem használunk, inkább a természetes alapanyagokat részesítjük előnyben. Járt nálunk több értékesítő bemutatni termékeit. „Csak egy kis vizet kell hozzáönteni és jobb, mint az eredeti”- mondták, de mi nem kértünk belőle. Nálunk minden az, aminek lennie kell – emelte ki Gelegonyáné Éva.

Felmerül a kérdés, hogy szezonon kívül milyen gyümölcsöket használnak fel. Kálmán-Gelegonya Éva elárulta, télen leginkább azokat a gyümölcsöket használják, amelyek nincsenek évszakhoz és szezonhoz kötve. Ilyen például a narancs, a kiwi, a banán, de használnak fagyasztott szezonális gyümölcsöket is, persze díszítésre az már alkalmatlan, nem olyan mutatós, mint egy frissen, a földekről megérkezett eper vagy málna.

Az állandóság Örök

Nem csak az ízek, és a vásárlók, hanem a beszállítók is több évtizede változatlanok. A Rétesboltban hisznek az állandóság értékében.

– Nyilván ahhoz, hogy tudjuk tartani a minőséget, fontos, hogy tartsuk az állandóságot is. Van olyan, aki az elmúlt harmincöt évből huszonöt éve beszállítónk. Aki a tepertőt hozza, a tepertős pogácsához, ő is hosszú évek óta a partnerünk. Vannak olyan vásárlóink például, sajnos már csak néhányan, akik még a hentesüzletre is emlékeznek. Mesélnek milyen volt, amikor még kislányként itt szaladgáltam, jönnek és mesélik az emlékeiket – beszélt mosolyogva az ifjabbik Éva, majd édesanyja vette át a szót.

Harmincöt éve nagy kedvenc a túrós rétes (Fotó: Rosta Tibor)

– Egy halottak napja, vagy egy négynapos ünnep nem telik el úgy, hogy azok, akik már elköltöztek innen, ne jönnének be egy sütire. Hozzák a szüleiket is, az emlékeiket. Van olyan emlékkönyv is, amibe még az én nagyapám írt. Akié az emlékkönyv, ő még az én nagyapámnál volt hentesinas, és hozza megmutatni, tehát ilyen történet is van – mondta a tulajdonos.

Gasztroangyal – Borbás Marcsi imádta a Rétesboltot 

A sütemények kiválóságát, és az üzlet hamisítatlan hangulatát nem csak Orosházán és környékén ismerik el. Egy közkedvelt műsor, a Gasztroangyal is érdeklődve kereste meg a Rétesboltot azzal, hogy forgatni szeretnének az üzletről. Gelegonyáné Káposzta Éva elmondta, nagy öröm volt számukra a Duna Tv felkérése.

A forgatás közvetlen hangulatban telt, bebizonyosodott az ő és lánya számára, hogy a híres műsorvezető, Borbás Marcsi nem csak a képernyőn, de a való életben is olyan, mint egy barát.
– Megállt az üzlet közepén, széttárta karjait, majd azt mondta: Én itt jól érzem magam! Ahogy megérkezett, érezni lehetett a kedvességét és olyan volt, mint akivel már évek óta barátságban lennénk – mesélte Gelegonyáné Éva. Lánya folytatta.

– Nagy gesztusokkal beszélt -” Jaj gyerekek, de jó, hogy megérkeztünk ide! Már úgy hiányzott nekem, gyorsan adjatok egy gesztenyepürét!”- és tényleg ilyen volt. Jól érezték magukat, az egész stáb, ezt meg is írták utána – mondta a fiatal üzlettulajdonos.

Káposztás pompost készítettek, melyet még Károlyi Fülöp Béla, a Táncsics gimnázium megboldogult címzetes igazgatója jegyzett le Ízes Orosháza című receptkönyvébe.

A forgatás a városban is hatalmas érdeklődést váltott ki, ezért a hétvége folyamán a káposztás pompos bekerült a kínálatba.
– A káposztás pompost ők nézték ki Béla bácsi könyvéből, mivel ő volt az, akire rátaláltak, mint helyi gasztro szakértőre, sajnos szegénykém már ezt nem élhette meg – mondta el Kálmán-Gelegonya Éva. 

Harmincöt éve, hogy mosollyal, kedvességgel és családi szeretettel várja vendégeit a Dózsa György utcai cukrászda. Ezalatt az idő alatt már a harmadik generáció viseli szívén a híres-neves Rétesbolt sorsát, reményeik szerint a negyedik generáció is megőrzi kincsként, örökül a cukrászüzletet, még legalább harmincöt évig.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.