- hirdetés -

Robotok, okos eszközök, technikai fejlesztések és megannyi előadás várta az érdeklődőket a Kodolányi János Főiskola szakmai napján április 12-én. A megjelentek olyan vezető informatikai cégekkel találkozhattak testközelből, mint az ACER, vagy a HP, az előadásokon pedig megismerkedhettek magával a jövővel.

Már több mint egy éve, hogy a Kodolányi János Főiskola áthelyezte székhelyét Székesfehérvárról Orosházára. Az elmúlt időszakban fejlesztések sorozata ment végbe az intézményben, melyek a helyi minőségi felsőoktatást hivatottak megteremteni Orosházán. A főiskola a PC Trade Systems Kft.-vel közösen valósította meg azt a szakmai napot, melyen a jövő technológiáját tárták az érdeklődők elé.

A programsorozatban több olyan prezentáció is helyet kapott, ahol oktatás és technológia kapcsolatát vázolták az előadók. A fiatalok figyelmét a megannyi technikai gépezet keltette fel. A legújabb laptopoktól kezdve, a 3 dimenziós nyomtatáson át, egészen a LEGO alkatrészekből készült robotokig mind megtalálható volt a Gyopárosi úti intézményben.

Nagy volt a sürgés-forgás a legújabb laptopmodellek körül (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A szakmai napot Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg. Beszédében kiemelte, a technológia és a digitalizáció rohamosan fejlődik, ma már egy okos telefon is elegendő ahhoz, hogy megmérjük pulzusunkat, és akár egy egész kórképet kapjunk magunkról.

Elárulta, a fiataloknak, a globalizációnak és az éppen zajló negyedik ipari forradalomnak köszönhetően nem kell elhagyniuk Orosházát, valamint Békés megyét.
– Nagy örömmel töltött el, mikor beléptem a főiskola épületébe, és ilyen sok fiatallal találkoztam. Én mindig azt mondom, hogy a fiataloké a jövő, ezért nagyon fontos, hogy megszólítsuk őket. Ezek a rendezvények nagy jelentőséggel bírnak. A diákok megtapasztalhatják a globalizáció fejlődésével azt, hogy nem kell elhagyniuk otthonukat ahhoz, hogy tanulhassanak, vagy dolgozzanak. Az az innovatív gondolkodás, az oktatáshoz és a kutatáshoz való rálátás, ami ehhez szükséges, az a Kodolányi János Főiskolán adott – mondta a főigazgató.

A robotkarral is sokan foghattak kezet (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A főiskola rektora, Szabó Péter beszédében elmondta, amit most élünk meg az nem a jövő, hanem a jelen. A folyamatos technikai fejlődésnek köszönhetően az oktatásban is minőségi és korszerű változások mennek végbe.

Elmondta, a főiskola folyamatosan azon dolgozik, hogy fejlesszék az oktatást, ehhez pedig elengedhetetlen az informatikai fejlesztés.
– A felsőoktatást sem kerülheti el a digitális forradalom. mi távoktatási programokkal már régóta jelen vagyunk, most ennek a továbbfejlesztésén dolgozunk. Az a célom, hogy a Kodolányi János Főiskola minden hallgatója digitális támogatást kapjon, ezt nappali tagozattól egészen a távoktatási programig gondoljuk megvalósítani. Olyan előadókat hívtunk meg a szakmai napra, akik már nagyon komoly tapasztalattal rendelkeznek az informatikai eszközök pedagógiai felhasználásával kapcsolatban, hiszen nekünk is van még mit tanulnunk – nyilatkozta a rektor.

Nem csak Orosházának, de egész Dél-Békésnek érdeke, hogy megfelelő és minőségi felsőoktatást kínáljon a helyi fiataloknak. Simonka György országgyűlési képviselő elmondta, bízik abban, hogy sikerül megteremteni a Kodolányin azt az alapot, hogy szoftverfejlesztő és informatikai bázissá tudjon válni a főiskola, ezzel együtt Orosháza is.

– Ez adhatja meg a lehetőséget ahhoz, hogy Orosháza egyetemi várossá váljon, ez pedig hatalmas lehetőséget rejt magában a jövőre nézve. Bízunk benne, hogy a diákok nem csak tanulni jönnek majd ide, hanem dolgozni is, ezzel hozzájárulva a helyi gazdaság növekedéséhez. Itt a lehetőség, van egy olyan felsőoktatási intézménye Orosházának, amelynek a megyében egyedüliként itt van a székhelye, és célul tűzte ki, hogy informatikai fejlesztő szakokat fog indítani, ezzel kielégítve a cégeknek azon igényét, ahol informatikai fejlesztőkre van szükség – nyilatkozta Simonka György.

A szakmai nap remek alkalom volt azoknak a diákoknak, akik útkeresés előtt állnak, de szeretnének helyben boldogulni, valamint azoknak a tanároknak, akik az oktatás területén szeretnék kihozni munkájukból a maximumot. A rendezvényen több mint kétszáz diák, és közel száz külső érdeklődő jelent meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.