- hirdetés -

Rendhagyó irodalomórára gyülekeztek csütörtök reggel a Táncsics Mihály Gimnázium diákjai az intézmény széksorokkal dugig töltött aulájában. Tomanek Gábor színművész és Tábor Lajos drámatörténész érkezett a képzeletbeli katedrára.

A különleges óra anyagát Tábor Lajos állította össze és osztotta meg a diákokkal, Tomanek Gábor pedig tolmácsolta a költő verseit. Még az óra kezdete előtt beszélgettünk kettejükkel.

 – Végig vesszük Ady életének azokat az állomásait, amikor kisebb nagyobb szerelmekkel találkozott. Téma van bőven, az első, Zsókától kezdődően, Csinszkával bezárólag. Törekszünk közben arra is, hogy kuriózumokat is megmutassunk a gyerekeknek, ne csak azt a szépet és jót, amit a tankönyvek leírnak. Ne csak azt, hogy milyen csodálatos harmóniában éltek Csinszkával, hanem ennek a házasságnak a strindbergi oldalát is, az egymás állandó marását. Azt, hogy mik voltak azok a tényezők, melyek Adyt és Csinszkát egymáshoz sodorták, illetve milyen tényezők voltak azok, melyek  az olykor tettlegességig fajuló konfliktusokat kiváltották – avat be a drámatörténész.

A diákok feszült figyelemmel hallgatták a két előadót (Fotó: Rosta Tibor)

– Próbálunk a kulcsverseken kívül még néhány olyan verset is becsempészni az órába, amely talán kevésbé ismert a diákok számára. A lényeg, hogy ezzel a mindennapostól kissé eltérő irodalom órával élményt szerezzünk a gyerekeknek és egy kicsit közelebb hozzuk hozzájuk nem csak Ady Endrét, de az egész magyar irodalmat is – teszi hozzá Tomanek Gábor.

Azt, hogy a tanulók élményként éljék meg a rendhagyó irodalomórát, úgy tűnt, sikerült elérniük, mert nagy érdeklődéssel és figyelemmel hallgatták a két előadót.

Tomanek Gábortól megtudtuk még, hogy a Beszélő köntös Ibrahim pasájaként láthatjuk viszont a színpadon hamarosan. A darabot a Békéscsabai Jókai Színház mutatja be április kilencedikén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.