Lakossági bankszámlát is nyithatnak az egyéni vállalkozók

Ha az egyéni vállalkozó nem tartozik az ÁFA hatálya alá, akkor lakossági bankszámlát is nyithat, nem szükséges céges számlán lebonyolítania pénzügyeit.

Nem mindig kötelező vállalkozók számára céges bankszámlát nyitni. A jogszabály szerint ÁFA fizetésére kötelezett egyéni vállalkozó és ÁFA fizetésére kötelezett magánszemély esetében kötelező megnyitni a céges bankszámlát, valamint a jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok esetében. Ilyenek a betéti társaság, a korlátolt felelősségű társaság, a közkereseti társaság vagy éppen a részvénytársaság.

Nem mindig kötelező egyéni vállalkozók számára céges bankszámlát nyitni (Fotó: 123 RF)

A lakossági számla pedig nemcsak olcsóbb a vállalkozók számára, mint a céges bankszámla, de a megnyitása is jóval egyszerűbb, hiszen vállalkozói dokumentumok egyáltalán nem szükségesek hozzá, elég a személyi igazolvány és a lakcímkártya. Ennek az esetnek azonban megvan a hátránya, hiszen azt a tényezőt is figyelembe kell venni, hogy ilyenkor nem lehet vállalkozói hitelt felvenni. Ellenkező esetben ugyanis keveredhet a céges és a magánforgalom, ráadásul a céges hitelhez céges bankszámla is kell, hiszen valószínűleg arról kellene törleszteni is a hitelt. A lakossági céges számlához pedig nem kérhető speciális céges szolgáltatás, mint például a bankkártya leolvasása.

Abban pedig, hogy a vállalkozó az ÁFA hatálya alá tartozik-e, tehát, választhatná-e a lakossági bankszámlát, érdemes könyvelő segítségét kérni.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás