- hirdetés -

Orosházán és térségében a halálos kimenetelű, a súlyos sérüléssel járó, valamint a sérülés nélküli esetek száma egyaránt nőtt 2016-hoz képest, de az elmúlt öt évhez viszonyítva átlagosnak mondhatók az adatok.

A közlekedésbiztonsági helyzetértékelés volt az egyik fő téma a Városi Baleset-megelőzési Bizottság február 15-i ülésén, ahol Kis Rozália rendőr főhadnagy ismertette az elmúlt év statisztikáját. Eszerint a 2017-ben történt személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma 25 esettel több (54-79), ami 46 százalékos növekedést jelent 2016. évhez viszonyítva. A súlyos balesetek száma 21, míg a könnyű sérüléssel járó balesetek száma egy, míg a halálos tragédiák három esettel növekedtek. A vizsgált időszakban összesen 148 személyi sérülés nélküli, anyagi káros balesetet regisztráltak. Kis Rozália kiemelte, hogy nem a tavalyi számok kiugróan magasak, hanem a 2016. év statisztikái alacsonyak. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt öt év mutatóit figyelembe véve átlagosnak mondhatók a tavalyi adatok.

Kis Rozália ismertette a bizottsággal az elmúlt év statisztikáit és a következő év teendőit (Fotó: Rosta Tibor)

Megtudtuk, hogy a legfőbb baleseti ok továbbra is a relatív gyorshajtás, ezt követi az elsőbbségi szabályok megszegése, a legtöbb balesetet pedig még mindig a személygépkocsi-vezetők és a kerékpárosok okozzák.
–Nagyszénás és Orosháza között egy baleseti gócpont alakult ki. Ezért az út kezelőivel közösen egy balesetveszélyes útszakaszra figyelemfelhívó táblát helyeztünk ki júliusban. Azóta egyetlen baleset sem történt az érintett szakaszon – hangsúlyozta Kis Rozália csütörtöki, az orosházi kapitányságon tartott évértékelő értekezleten.

Városi Baleset-megelőzési Bizottság számos programot valósított meg 2017-ben is. Folytatták a Zebra Zsaru kezdeményezést és a Zebra Akadémiát. Tavaly is meghirdették a Közlekedésbiztonság Gyermekszemmel rajzpályázatot és természetesen a Kéklámpások Napján is jelen voltak.

Gyalogosok és kerékpárosok prioritást élveznek

Az idei teendőket ezen adatok, illetve az országosan megfogalmazott irányelvek szerint alakította ki a bizottság.

Az egyik fontos célkitűzés, hogy az ittasan okozott balesetek aránya tíz százalék alatt maradjon, a biztonsági övet pedig az autósok minimum kilencven százaléka használja. Ennek érdekében – hasonlóan az előző évekhez – célirányos ellenőrzéseket hajt végre a rendőrség.

–Emellett a gyalogos és kerékpáros közlekedés kérdésköre idén is prioritást élvez. A gyalogosok és a kerékpárosok biztonságának javítása érdekében aktív közlekedésbiztonsági preventív tevékenységre van szükség – nyilatkozta az OrosCafénak az Orosházi Rendőrkapitányság Közlekedésbiztonsági osztályának előadója.

Ezért többek közt idén is szakmai versenyek, ismeretterjesztő előadások, közlekedésbiztonsági kupára, rajzpályázatra, és az iskola rendőre programra is készülnek, de terveznek felvilágosító kampányokat is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.