Azonnal be kell majd vallani a 100 ezres áfát elérő számlákat

Július elsejétől kötelező lesz adatot szolgáltatni meghatározott formátumban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A lépés a belföldi adóalanyok felé kiállított számlákra vonatkozik, amelynél az áthárított áfa 100 ezer forintot vagy többet tesz ki.

A valós idejű számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bevezetésének kezdésére figyelmeztet a Deloitte Magyarország. A várhatóan július 1-től érvénybe lépő szabályzat szerint a belföldi adóalanyok meghatározott formátumban kötelesek lesznek adatot szolgáltatni a NAV-nak. Erre akkor van szükség, ha más belföldi adóalanyok felé kiállított számlákon az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot.

A belföldi adóalanyoknak meghatározott formátumban kell adatot szolgáltatni a NAV-nak (Fotó: MTI)

Az adatokat a számlakiállítás után automatikusan kell majd továbbítani. A most még érvényben lévő, az adatszolgáltatásra rendelkezésre álló 24 órás határidőt eltörlik. Ezt azért érdemes figyelembe venni, mert számlánként félmilliós bírság várható azoknak az adóalanyoknak, akik elmulasztják, vagy nem teljesítik megfelelően az adatszolgáltatást.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás