- hirdetés -

Az orosházi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) a Pacsirta utcai Pártok házában szervezett ünnepséget. December 18-a a Nemzetiségek napja, ebből az alkalmából gyűlt össze a roma közösség, hogy együtt tisztelegjenek történelmük előtt.A magyar országgyűlés 1995-ben december 18-át a kisebbségek napjává nyilvánította, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) nyilatkozatának hatására. Majd 2012-ben a honatyák ezt a napot a nemzetiségek napjává nyilvánították. Ünneplése hazánkban nemcsak jelkép, hanem tisztelgés is az évezredes történelem előtt. Ezzel a céllal gyűlt össze a roma közösség december 15-én a Pacsirta utcai Pártok házában, hogy kultúrájuk fontosságára közösségi körben emlékezzenek meg.

Nagyné Kiss Mária ünnepi beszédében hangsúlyozta, mennyire fontos az összefogás, és hagyományőrzés.
– Az év végéhez közeledve rendszeresen összegyűlünk, hogy megünnepeljük a nemzetiségek napját, és a velünk élő nemzetiségi közösségeket. Elismerjük azokat a személyeket, akik sokat tesznek a kulturális, valamint társadalmi sokszínűség minél teljesebb, és jobb megélése érdekében. Az összefogás teremtő erejét a nemzetiségek által írt történelemmel rendelkező Békés megyében különösen átérezzük. Úgy gondoljuk, a megkezdett utat csak közösen, együttműködésben folytathatjuk– hangzott el.

Simondán Roland Milán vehette át a Nemzetiségekért elismerést Simondán Gusztáv orosházi RNÖ elnöktől (Fotó: Rosta Tibor)

A nemzetiségek napján évről évre olyan személyeket díjaznak, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek a közösségért. Idén a Nemzetiségek Közösségéért elismerést Simondán Roland Milán vehette át, aki önzetlen segítségnyújtásával érdemelte ki a díjat. A díszoklevelet és ajándékcsomagot Simondán Gusztáv, az RNÖ elnöke adta át számára.

Tevékenységük részeként számos rendezvényt tartottak, amelyen bemutatták hagyományaikat, kultúrájukat. Simondán Gusztáv elnöktől megtudtuk, a jövő évre is vannak már terveik, például a roma bált egy eddiginél nagyobb és jelentősebb eseménynek szeretnék megszervezni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.