- hirdetés -

A téli időjárás megnehezíti a közlekedést, a frissen leesett hó életveszélyes lehet. Az utakat takarítani kell, éppen ezért fontos tudni, kinek mi a feladata.

Leesett az első hó múlt vasárnap Orosházán is. Ebben az időszakban a gyermekek hóembert építenek, a felnőttek pedig kezükbe veszik a hólapátot. Egyre több hóra számíthatunk az előrejelzések alapján. 

– A lakó és a társasház ingatlan tulajdonosoknak gondoskodniuk kell az előttük található járdaszakasz tisztításáról, hó és síkosság mentesítéséről. Erre legalkalmasabb a homok, mivel a só hiába hatékony a jég és a hó felolvasztásában, nem felel meg a szigorú környezetvédelmi előírásoknak. A főtér síkosságmentesítése egy speciális adalékanyag segítségével történik, ami egyrészt környezetbarát, nem árt a növényeknek, másrészt nem fakítja ki a díszburkolatot sem – tudtuk meg Benkő Ferenctől a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójától. 

Megelőzésképpen már takarítanak a gépek. (archív fotó: Melega Krisztián)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ország szinte teljes területén hármas téli készültségi fokozatot rendel el 93 mérnökségén és 19 megyei igazgatóságán. Ezeknél az egységeknél és a központi irányításnál is 12 órás váltott műszakokban látják el feladatukat a szakemberek. A havazásban érintett területeken szükség szerint még a téli időjárás beköszönte előtt megelőzésképpen, elsősorban a gyorsforgalmi úthálózaton, a főutakon, a forgalmas mellékutakon, emelkedőkön, ívekben, hidakon juttat ki síkosság mentesítő anyagokat.

A téli hó eltakarítási és síkosság mentesítési munkákat az egyes szakaszokon idén is az úthálózati szerepük alapján látja el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ez azt jelenti, hogy először a gyorsforgalmi úthálózaton és a főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg és végzik el a szükséges beavatkozást a szakemberek, majd ezt követi a településeket összekötő mellékutak, végül az alacsonyabb forgalmú bekötőutak hó eltakarítása – olvasható a Magyar Közút oldalán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.