- hirdetés -

A népszerű televíziós, Pro Európa Díjas műsorvezető, kommunikációs szakember vendégeskedett Orosházán november 9-én. Második könyve az „És te hogy vagy?” megjelenésének apropóján érkezett a Petőfi Művelődési Központ által szervezett közönségtalálkozóra.

A Terefere 5-kor elnevezésű programsorozattal járt már nálunk többek között V. Kulcsár Ildikó, Schaffer Erzsébet, most pedig Jakupcsek Gabriellával találkozhatott a közönség.

Az a közönség, amely egészen az utóbbi évekig elsősorban tévéműsoraiból ismerhette, most azonban pár napja megjelent könyve kapcsán látogatott el Orosházára, hogy kissé rendhagyó módon adjon ízelítőt a kötetből és abból is, mi foglalkoztatja éppen.
– Én nem nagyon szeretek előadni. Az előadás egy katedra és hallgatóság, én pedig mindig is talkshowkat vezettem, meg kvízjátékot, én nem moderátor vagyok, hanem riporter. Nekem kell az, hogy a másik mit gondol, mire kíváncsi. Ha csak kiállok és beszélek, az számomra nem akkora élmény, mint hogy tudom, ki mit gondol erről. Úgyhogy igyekszem megmozgatni a közönséget, mert én azt szeretném, ha arról beszélnénk, ami őket érdekli – indokolta az interaktivitást a színpadra lépés előtt.

Jakupcsek Gabriella először járt Orosházán, de talán nem utoljára (Fotó: Rajki Judit)

A tapasztalatok pedig őt igazolják.
– Nagyon jókat mondanak. Tegnapelőtt Pápán voltam egy hasonló esten és a televíziózásról például jobbakat gondoltak, mint én bármikor. Olyan találó beszólásaik voltak, annyira pontosan megfogalmazták, hogy nekik mit jelent a televízió. Mert valójában ki kérdezi meg a nézőt erről? Nagyon senki. Úgyhogy rendkívül érdekes dolgok derülnek ki egy-egy ilyen beszélgetés alatt – emelt ki egy példát.

Mindennapi életünk

A kezdőlökést persze Jakupcsek Gabriella adja meg minden esetben, azaz ő dobja fel a témákat. Ezúttal a két könyv szolgáltatta az alapot, így szóba kerültek a párkapcsolati és a munkahelyi nehézségek, erkölcsi kérdések.
– Számos olyan élethelyzettel foglalkozom, amit szinte minden nő átélt. Mindannyian voltunk már halálosan szerelmesek, aztán sokan el is váltunk. Sokunkat csaltak már meg, és mi magunk is szeretők lettünk. A kényes helyzetekről általában éles nyelvvel ítélkezünk, anélkül, hogy belegondolnánk, egyszer mi is ilyen cipőben járhatunk majd. Arról is sokszor van szó a könyvben, hogy mi nők milyen témákat kezelünk tabuként, hogyan bánunk a férfiakkal, és mik azok a hibák, amiket rendre elkövetünk a kapcsolatokban Fontosnak tartottam, hogy velünk, nőkkel se bánjak kesztyűs kézzel – fogalmazott.

A könyvírás alkalmat ad számára, hogy kibeszélje érzéseit, gondolatait (Fotó: Rajki Judit)

Megkerülhetetlen téma pillanatnyilag a nők ellen irányuló zaklatás. A sorra kiderülő esetekről a tévés azt mondja, egyszerűen kidőltek a csontvázak a szekrényből.
– Amikor leadtam két hónappal ezelőtt a kéziratot a kiadónak, még nem volt ügy, az egyik fejezet mégis ezzel foglalkozik. Valahogy azt éreztem, hogy annyira nem törődünk vele és annyira nincs olyan nő, akit ne ért volna valamilyen módon zaklatás. És direkt ezt a szót hangsúlyozom, mert a molesztálás és az erőszak teljesen más kategóriák, nem szabad őket összemosni. De, hogy mindegyikőnket zaklattak, ha más nem az utcán vagy egy lépcsőházban. És az én könyvem már erről szól, jócskán feszegeti a kérdést, mostanra pedig a közéletben is beszédtémává vált.

Hozzátette, tart attól, hogy elhal a kérdés, nem tudják a nők végigvinni. Ennek egyik oka szerinte, hogy nem megfelelő módon kezeli a média.

– A legnagyobb veszélye annak, ami most zajlik, hogy semmi nincs bebizonyítva és mindenki véleményt mond, amire az online felületek különösen alkalmasak. Irányítani kellene most már ezt a közbeszédet, ami pedig meggyőződésem szerint a média, konkrétan a televíziózás felelőssége, de eddig leginkább a bulvár irányába terelték a kérdés taglalását – emelte ki.

Végül azt is megosztotta velünk, hogy egy nagyszabású kampány elindítására készül, amelyben ismét emberi történetekkel foglalkozik, mellette pedig közösséget is épít. Olyan példaképeket mutat majd be, akik nagyon nehéz élethelyzetből voltak képesek felállni, mert úgy érzi, mindannyiunknak szüksége van ezekhez hasonló, szívmelengető történetekre, noha jelenleg a televízióban nincs helye ilyen sztoriknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.