- hirdetés -

Kezdetét veszi a téli időszámítás, ezért ne felejtsük el óráinkat október 29-én vasárnap, hajnal három óráról két órára visszaállítani. Célszerű már lefekvés előtt megtenni, nehogy elkéssünk a munkából másnap.A világon elsőként 1916-ban az USA vezette be a nyári időszámítást, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Ezt hamarosan átvette több ország, köztük Magyarország is, de voltak évek, amikor nem volt óraátállítás.

Sokat vitatott téma, hogy van-e értelme az évente kétszeri változásnak, amelynek egészségügyi, és a közlekedésben is tapasztalható hatásai lehetnek. Az előnyök közé sorolható, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, a bűncselekmények száma is csökkenhet.

Ne felejtsük el vasárnap hajnalban átállítani óráinkat 3 óráról 2 órára (Fotó: pixabay)

Vannak ellenzői is a nyári időszámításnak, szerintük az előnyök nem feltétlenül valósak. Az egyre népszerűbb légkondicionálók a több napfényes óra miatt több energiát emésztenek fel, mint a világításon megtakarított energia.
Napjainkban jóval több energiát használunk fel, mint elődeink. Például sok háztartásban szinte egész nap megy a tévé vagy a számítógép. Sok ember szervezete is nehezen viseli az átállást, sokaknál fejfájást, rosszkedvet és levertséget okoz. Az óraátállítás kérdésében ma már sokkal inkább az emberek komfortérzetén van a hangsúly, mint az energiafelhasználáson.

Az óraigazítás néhány nemzetközi és belföldi vonatot is érint, de emiatt a menetrendet nem kell módosítani. Az óraigazítás hajnalán, a kettő és három óra között induló vonatok a kiindulási állomásukon, az úton lévő járatok pedig azon az állomáson térnek át a téli időszámítás szerinti közlekedésre, ahol éppen tartózkodnak – írja közleményében a MÁV.

Ha valaki az óraátállításkor készül buszra vagy vonatra szállni, érdemes a társaságot felhívni, vagy honlapján informálódni az egyes járatokról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.