- hirdetés -

A hagyományosan októberben rendezett Csabai Kolbászfesztivál egyik legrangosabb versenye évről évre a Krajcsó Pál emlékverseny. Profi kolbászkészítő csapatok mérik össze tudásukat, emlékezve a legendás békéscsabai hentes mesterre. Az idei megmérettetés teljes orosházi sikerrel zárult.

Az Orosházi Kolbász Klub, mint az elmúlt három esztendőben, idén is két csapattal képviseltette magát. A Restály György vezette brigád az első, míg a Kovács Imre irányította csapat a második helyet szerezte meg a csabai kolbász hazájában!

Kétfrontos küzdelem zajlik

A résztvevő csapatok munkáját két kategóriában értékelik minden évben. Gyúrás és friss kolbász, valamint szárazkolbász kategóriában oszt elismeréseket a szakmai zsűri.

Orosházára került az aranyérem a csabai hazájából (fotó: Kolbászklub)

– A gyúrás és töltés befejeztével két kolbászt kell minden csapatnak leadnia. Egy 30 centis vékony kolbászt és egy kuláréba töltött, 40 cm hosszú vastagot. Ez utóbbit a Krajcsó családnál érlelik, füstölik és egy év után értékelik a minőségét. Minden fesztiválon a friss vékony és az egy évvel ezelőtt készített szárazkolbász versenyez. Idén mindkét kategóriát a  Sándor László, Juhász Sándor, Ökrös Ferenc, Restály György összeállítású orosházi csapat nyerte – avat be a részletekbe a győztes csapat vezetője, Restály György.

Fontos a külcsín is

Már a felkészülésnél sok minden eldőlhet. A zsűri, értékelése során, a végtermék minőségén túl, nézi a gyúrás körülményeit, a feldíszített asztalt, a csapat megjelenését, a higiéniát, a munkafolyamatok megosztását is.

– Minden évben kitaláljuk, mi kerüljön a „dísz asztalra”. Kolbászok, szalámik mellett mindig szerepelnek kisebb-nagyobb sonkák, kötözött termékek, szalonna, piros paprika, némi pálinka, ami fontos része a disznóvágásnak, kolbász készítésnek, és persze nem maradhat el a nemzeti színű szalag és az orosházi cipó sem. Az Orosházi Kolbász Klub tagjai egyenruhájukat veszik fel erre a napra. Előre megbeszéljük a „taktikát”, hogy az adott versenyen ki, melyik munkafolyamatot végzi, így fennakadás nélkül, olajozottan zajlik a munka – sorolja a csapatvezető.

Jókedv és barátság

Alapvetően már évek óta a jókedv és a barátság jegyében telik a verseny egész napja. Az élmezőny tagjai közel egy szinten állnak tudás és felkészültség szerint. Évek óta együtt versenyeznek, váltakozó sikerrel.

Elhozták az ezüstöt is (fotó: Kolbászklub)

– Azzal kezdődik a nap, hogy a többi csapattal kölcsönösen megkínáljuk egymást egy kis böllérpálinkával. Ilyenkor megy az ugratás, a zrikálás is, de a fő, hogy örülünk egymásnak, örülünk a találkozásnak. Sokat nevetünk, jókedvvel versenyzünk. A gyúrás végén együtt ettük meg a Szilasi család által főzött töltött káposztát – meséli az idei ezüstérmes orosházi csapat vezetője, Kovács Imre.

A tizennégy profi csapat közül Bíró Béla, Madari László, Raffai János Raffai József, Kovács Imre munkája ezúttal második helyet ért, de sem nekik, sem a Restály féle másik csapatnak nem volt furcsa a siker. Akár Magyarországon, akár Szlovákiában, vagy Erdélyben szállnak versenybe, szinte sehonnan nem jönnek el valamilyen díj nélkül, közben öregbítik városunk hírnevét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.