- hirdetés -

Az Idősek Napja az idős emberekről, az ő tiszteletükről szól. Vannak azonban nagyon sokan, akik ehelyett kihasználják őket. A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy az időskorúak a bűncselekmények elkövetése szempontjából potenciálisan veszélyeztetett csoportot képeznek. Vigyázzunk rájuk !

Magyarországon 2,3 millió ember időskorú, 60 év feletti. Többségük, 60% nő, akik közül sokan pár nélkül maradtak. Sokan teljesen egyedül élnek, hiszen napjaikban egyre kevésbé jellemzőek a többgenerációs családok, ahol a nagyszülők, a gyerekek és az unokák is együtt élnek. Sérelmükre jellemzően – elsősorban – személy és vagyon elleni (lopás, betöréses lopás, csalás, stb.) bűncselekményeket követnek el.

A rendőrség számára kiemelt feladat a bűncselekményekkel kapcsolatos önvédelmi képesség fokozását elősegítő előadások tartása, tájékoztatók kiadása, melynek köszönhetően az időskorú sértettek száma évről évre csökken – írja a police.hu.

170501_terapias_idosgondozo_munkas

Az alábbi ajánlásokkal az ORFK Bűnmegelőzési Osztálya az idősek sérelmére elkövetett leggyakoribb bűncselekményekre, valamint megelőzés módjára hívja fel a figyelmet.

  • Mindenképpen gondoskodni kell az időskorú otthonának biztonságáról. Amennyiben lehetőség van arra, hogy „korszerű” riasztóberendezéssel biztosítsák a védelmet, azt feltétlenül tegyék meg. Az ajtónyitás védelmében például biztonsági lánc, kémlelőnyílás, biztonsági keresztzár felszerelését ajánljuk. Kertes házakban házőrző kutya tartását.
  • Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre. Tanácsos lemez- vagy pénzkazettát vásárolni.
  • Ismeretlen eredetű eszközökkel házalókat, vagy egyéb trükkös indokokkal becsengető személyeket NE engedjen be otthonába!
  • Amennyiben valamelyik szolgáltatótól keresik, kérje el a hivatalos minőségét igazoló igazolványát.
  • Ha ismeretlen személy rendőrnek, illetve hivatalos személynek adja ki magát, minden esetben kérje el az arcképest igazolványát, jelvényének számát figyelje meg. Az igazolvány felmutatása kötelező.
  • A pénzváltásra, vagy túlfizetésre hivatkozókat minden esetben utasítsa vissza!
  • Ha elmegy otthonról, győződjön meg arról, hogy a nyílászárókat megfelelő módon zárta-e be! A kerti munkák során használt eszközöket (létrát, fűrészt, stb.) mindig tegye el.
  • Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédaival! Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonaira! Ha gyanús idegent lát lakásaik közelében, azonnal hívja a rendőrséget!

A szépkorúak áldozattá, sértetté válásának megelőzéséhez nem elegendőek a rendőrség megelőző intézkedései, elengedhetetlen az idősekre való fokozott odafigyelés, törődés és társadalmi összefogás – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.