- hirdetés -

Újabb nagyszabású beruházásban vett részt az orosházi Iványi Építőmester Kft.. A vállalkozás végezte a kivitelezői munkálatokat a nemrégiben átadott nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum és dél-bihari szórványközpont épületegyüttesén.

Mint Iványi István ügyvezető igazgatótól megtudtuk, a nagyszalontai református egyházközség egy korábbi, szintén romániai munkájuk okán hívták meg a céget.
– Dér Istvánék kint dolgoztak egy református dómon, az egyház pedig magyarországi kivitelezőt keresett az iskolához. Eljöttek hozzánk, megnézték néhány referencia munkánkat, majd a döntés után leszerződtünk velük – mondta el az Oroscafénak.

Ennek három éve, azóta folyt a kivitelezés. Az anyagi hátteret, azaz több mint egymilliárd forintot az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül a magyar kormány biztosította. Az összegből egy, a 21. századi követelményeknek mindenben megfelelő épületet húztak fel.
– Nem is 21. hanem inkább 22. századi lett. Passzív ház, vagyis a föld hőjét használja, tökéletesen szigetelt, földrengés biztos, tulajdonképpen egy mintaépület az alsó szinten iskolával, az emeleten szórványkollégiummal – fejtette ki Iványi István.

A beruházással ismét egyetlen épületbe költözhet a líceum, amely 2011-ben kényszerült elhagyni addigi székhelyét (Fotó: Rosta Tibor)
A beruházással ismét egyetlen épületbe költözhet a líceum, amely 2011-ben kényszerült elhagyni addigi székhelyét (Fotó: Rosta Tibor)

A cég magyarországi munkavállalókat alkalmazott, az alvállalkozókkal együtt mintegy 80 fő dolgozott az építkezésen, ahová a tervező Boros József, a Temesvári Műszaki Egyetem oktatója a hallgatókat is gyakran kivitte. A cégvezető hozzátette, ők is sokat tanultak a kivitelezés során, nem csak az új technológiák alkalmazásáról, de arról is, hogyan kell vállalkozni Romániában.

A létesítmény valószínűleg országosan is egyedülálló és a tervek szerint hamarosan saját tornatermet is kap újabb 300 millió forintból.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.