- hirdetés -

Öt alföldi megye falu és tanyagondnokai gyűltek össze szerda délelőtt a Petőfi Művelődési Központban, szokásos éves találkozójukra. Bogárné Kiss Ildikó az Egységes Szociális Központ igazgatója, majd Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a résztvevőket.

A városvezető megnyitójában kiemelte, hogy Orosháza önkormányzata nagy figyelmet fordít a tanyákon, külterületeken élő, nagyrészt idős emberek ellátására és biztonságára. Elismeréssel szólt a tanyagondnokok áldozatos munkájáról, akik fáradságot, erőt nem kímélve, sokszor áldatlan körülmények között segítenek a rászorulóknak.

Több mint száz kilométer naponta

2005 óta, működik a tanyagondnoki szolgálat Orosházán, tizenkét éve segítenek mintegy kétszáz tanyákon élőnek.  Két tanyagondnok, három gépjárművel végzi ezt a nehéz munkát. Gyermekeket szállítanak iskolába, gyógyszert váltanak ki, bevásárolnak, ebédet hordanak, de szükség esetén tűzifát hasogatnak, készítenek be, vagy orvoshoz viszik a betegeket. Sokuk számára ők az egyetlen kapocs a városhoz. Naponta 15-20 embernek segítenek, 100-130 kilométert autóznak, sokszor hóban, sárban, úttalan utakon.

Orosháza önkormányzata nagy figyelmet fordít a tanyákon, külterületeken élő, nagyrészt idős emberek ellátására és biztonságára (Fotó: Rajki Judit)
Orosháza önkormányzata nagy figyelmet fordít a tanyákon, külterületeken élő, nagyrészt idős emberek ellátására és biztonságára (Fotó: Rajki Judit)

A konferencia résztvevője, Godácsné Gucza Éva szatymazi tanyagondnok szerint nagyon hasznosak ezek a tapasztalatcserék. Mind ugyanazt a munkát végezzük, mégis teljesen más tapasztalatokról tudunk ilyenkor beszámolni. Mi homokon élünk, nincs annyi gondunk a sárral, mint például az orosházi kollégáknak. Rendkívül kiterjedt környékünkön a tanyavilág. Szatymaz mintegy ötezer lakosának majd fele a tanyán, külterületi zártkertekben él. Sok dolgunk van, de szívesen végezzük, mert a tanyán élő, jobbára idős emberektől rengeteg szeretetet, hálát kapunk. Ők még abban nőttek fel, hogy nem veszik természetesnek és hálásak minden segítségért– mondta a szatymazi tanyagondnok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.