- hirdetés -

Az utóbbi évtizedek megbetegedési statisztikái azt igazolják, hogy az elmúlt 50 év alatt másfélszeresére emelkedtek a daganatos megbetegedések előfordulási gyakorisága Magyarországon.

Napjainkban a daganatos betegségekből eredő haláloki statisztikák az emlő, a tüdő és az emésztőszervi rákok dominanciáját igazolták. Nők esetében vezető daganatféleség az emlőrák. Hazánkban 2000 óta szervezett szűrés formájában történik a prevenció. Az emlőszűrés megfelel mindazoknak a kívánalmaknak, amit egy szűrővizsgálattól elvárhatunk: az 1-2 cm-es tumor méret néhány év alatt alakul ki, ezért elegendő idő van ahhoz, hogy „esélyt” kapjon a szűrés. A lakosság által elfogadott módszerrel végzik, amely kicsit kellemetlen ugyan, de nem fájdalmas.

Az időben felfedezett emlőrák kezelése kedvezően befolyásolja a kórfolyamatot, jelentősen megnöveli az életben maradási esélyeket. A mammográfiai szűrés nem drága, sok nőt le lehet szűrni rövid idő alatt és könnyen hozzáférhető, és a társadalombiztosítás támogatja. Az alkalmazott röntgensugárzás nem éri el azt a mértéket, amely az emberi szervezetre káros hatással bír. Előnye az emlő önvizsgálattal szemben, hogy a rejtetten növő, tüneteket nem okozó, nem tapintható daganatokat is megbízhatóan ki tudja mutatni.

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése. Fontos a szűrés! (Fotó: Rajki Judit)
Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése. Fontos a szűrés! (Archív fotó: Rajki Judit)

Az Orosházi Kórházban 2000 óta működik mammográfiai szűrőállomás. A betegségben leginkább érintett nőket – 45 és 65 év között kétévente – hívják be a Népegészségügyi Program keretében szűrővizsgálatra. Egy népegészségügyi emlőszűrés akkor lesz hatásos, ha az érintett lakosság 70%-a részt vesz rajta. Ekkor már jelentősen csökkenthető az emlődaganatban megbetegedettek és meghaltak száma. A vizsgálatokat az új technológiai tömbben, a radiológiai osztályon végzik minden nap 8-12 óra között.

A behívó levélen lévő vizsgálati időpont az érintett hölgy igénye és lehetősége szerint változtatható, a vizsgálati idő áthelyezését a 68/411-166/463-as melléken lehet kérni. – A kórház évente két alkalommal rendkívüli szűréseket szervez. – tudtuk meg dr. Duray Gergőtől, az Orosházi Kórház főigazgatójától – A Szűrések délutánja elnevezésű országos kezdeményezés során a hölgyek munkaidőn túl, este is igénybe vehetik a mammográfiás szűréseket, de emellett szív és érrendszeri, nőgyógyászati és bőrgyógyászati szűréseket is biztosítunk számukra.

A vizsgálatra kérjük hozzák el a behívólevelet, a társadalombiztosítási kártyát és a korábbi mammográfiás felvételeket, emlővizsgálati leleteket. Akik nem tartoznak a rizikócsoportba (a 45 év alatti és 65 év feletti hölgyek) de panaszuk van, felkereshetik a nőgyógyászati szakrendelést, ahol beutalóval látják el és így vehet rész a mammográfiás vizsgálaton.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.