- hirdetés -

Ingyenes alapvető stressz kezelési készségek tanfolyamot indít az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata.

Az utóbbi évtizedek tudományos vizsgálatai egyértelműen bizonyították, hogy a túlzott stressz káros hatással van az egészségünkre. Számos testi-lelki betegség (pl. szorongásos –és hangulat zavarok, alvás zavar, Crohn betegség, colitis ulcerosa, magas vérnyomás, fejfájás stb.) és tünet hátterében azonosították a folyamatosan fennálló, krónikus stressz állapotot.

A stressz egészségkárosító hatása azonban nemcsak annak   mértékétől és meglétének időbeli tényezőitől függ, hanem attól is, hogyan tudjuk kezelni a mindennapi élet során felmerülő   konfliktusokat, az elkerülhetetlen stressz helyzeteket. Itt egy új és nagyon fontos fogalmat érdemes bevezetni, amit a pszichológia megküzdésnek nevez.

170707_stressz_illusztracio

Megküzdésnek nevezünk minden olyan lelki vagy viselkedéses erőfeszítést, amelyekkel azokat a külső vagy belső stressz forrásokat, stresszorokat próbáljuk meg kezelni, amelyeket úgy értékelünk, hogy meghaladják a teherbíró képességünket. A megküzdési kapacitásunkat és a stresszre való érzékenységünket genetikai tényezők és koragyermekkori hatások egyaránt nagymértékben befolyásolják, ami első hallásra talán olyan gondolatokat ébreszthet, hogy „e tényezőkön nem, vagy csak alig lehet változtatni”. Ezzel ellentétben a jó hír az, hogy ez a képességünk viszonylag könnyen és jelentősen   fejleszthető!

Megküzdési stratégiák

A stressz kezelési  tanfolyam keretében számos   egyszerű, a mindennapokban is jól alkalmazható   megküzdési stratégiát és kommunikációs technikát lehet elsajátítani – tájékoztatott a tanfolyam vezetője, Dobóvári Béla klinikai szakpszichológus.

A tréning ajánlott azoknak, akik intenzív érzelmi megterhelés alatt vannak (pl. humán területen dolgozók),„stresszes életet élnek”, feszültek, idegesek, ezért a tünetek kialakulásának esélye magas, de betegség még nem jelentkezett, valamint azoknak is, akiknél a fokozott stressz hatással összefüggő testi-lelki tünetek már fenn állnak.

A tréning 2017.07.20-án kezdődik, 18 óra (6 alkalom, csütörtöki napokon) időtartamú és ingyenes. A szervezők jelentkezési sorrendben regisztrálnak.

Jelentkezés és felvilágosítás: Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálatánál (Orosháza, Hajnal u. 1.), tel.: (68) 412-317, e-mail: egyesitettoh@gmail.com. Határidő: 2017. július 13.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.