- hirdetés -

Kétszáznál is több káresemény, az elhárításukon kilenc folyamatosan dolgozó egység, példás összefogás: röviden ez a mérlege a június 23-i viharnak, amely kidőlt fákat, leszakadt vezetékeket, letépett tetőket hagyott maga után.

Rég nem látott felhőszakadás érte el Orosházát június 23-án a délutáni órákban. A sokszor orkán erejű szél és a jégverés az ingatlanokat és a növényzetet sem kímélte. a károk elhárítása érdekében a tűzoltó laktanyában helyszíni operatív törzs alakult, onnan irányították és felügyelték a munkát.

A hivatásos, valamint az önkéntes tűzoltókkal és mentőcsoportokkal együtt összesen kilenc egység vett részt a munkában, előbbiek önállóan, míg a mentőcsoportok szakmai irányítóval végezték feladatukat.
– Pontosan 212 darab bejelentés érkezett és ennyi helyszínen is voltunk az elmúlt három napban. Jellemzően a vihar ereje és lefolyása kapcsán épületekben, növényzetben és az infrastruktúrában keletkezett kár, itt villamosenergia-hálózat sérülése, közúti közlekedésnek, vasúti közlekedésnek az akadályozása fordult elő – tájékoztatott Bajkán György, az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott vezetője.

Szentetornyán is hatalmas fákat döntött ki a vihar ( Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Szentetornyán is hatalmas fákat döntött ki az orkán erejű szél ( Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kíváncsiak voltunk, az orosháziak hogyan élték meg a vihart, amelyhez foghatót sokan még nem tapasztaltak.
– Búzavirág utcán nagyon nagy fák vannak, fél évszázadosak, jó néhánynak a hatalmas ágait letörte a szél. Folyamatosan tudjuk rendbe tenni, de biztosan eltart a hétvégéig, mire mindennel végzünk – mondta Huszár Pálné.

Voltak szerencsésebbek, akiknél semmi baj nem történt. Gubacsi Lászlót például gyopárosi nyaralójában érte az ítéletidő, mint megosztotta velünk, a ház előtt álló hatalmas cseresznyefa felfogta a szelet, így az nem tudott kárt tenni az épületben.

Példás összefogás

A károk felszámolásában az orosházi tűzoltók mellett a békéscsabai és a mezőkovácsházi hivatásos egységek, a békési, battonyai, tótkomlósi, nagyszénási és békéssámsoni önkéntesek vettek részt. Segítette munkájukat a Dél-Békés Mentőcsoport, a Körös Mentőcsoport drónos egysége, a rendőrség, a készenléti rendőrség, a polgárőrség, valamint a mezőőrség. Ezt már Dávid Zoltán polgármester sorolta kiemelve, hogy mindenkit köszönet illet a példaértékű összefogásért.
– Szerintem jól vizsgáztak a kéklámpások most is és én úgy gondolom, hogy büszkék lehetünk rájuk, mindenhol, ahol tudtak, segítettek. Meg kell köszönjem a lakosságnak is a helytállást, hiszen én is kint voltam minden nagyobb káreseménynél és azt tapasztaltam, hogy mindenki együttműködött, segített a hatóságoknak és egymásnak, a bajbajutottaknak, ami példaértékű – emelte ki Dávid Zoltán polgármester.

Kidőlt fa a vasúti síneken (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A tűzoltók három napig dolgoztak a kármentesítésen (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A károk felszámolásában közreműködő egységeknek pénteken a diákélelmezés munkatársai több mint 300 szendvicset készítettek, szombaton pedig az Őrizd a Lángot Alapítvány vállalta magára ellátásukat.

A biztosítók folyamatosan mérik fel a károkat, nehezebb helyzetben azok vannak, akik nem rendelkeznek biztosítással.

– Ha olyan esetet tapasztalunk, ahol segítség kell, én azt gondolom, hogyha a városgazdálkodáshoz fordulnak vagy hozzánk eljut valami jogos igény, akkor abban mindenképpen segíteni fogunk – mondta a városvezető.

A vásárcsarnok tetőszerkezetének kijavítását a lehető legkorábban megkezdik, jelen számítások szerint július végére készül el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.