- hirdetés -

A Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény a tanév során a felnőtt étkeztetéssel együtt napi szinten mintegy 2600 adag ételt főz. A több évtizedes épületen eddig nagyobb felújítást nem végeztek, bár többször pályáztak. Most egy újabb lehetőséggel élve az önkormányzat korszerűsítené az épületet és az eszközöket is. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán való részvételről az április végi testületi ülésen döntöttek. Pozitív elbírálás esetén megvalósulna többek között a Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény csapadékvíz elleni tetőszigetelése, a villámvédelmi rendszer kialakítása, az ételszállító terasz felújítása, az étterem bejáratánál az akadálymentesítés, és a konyha, valamint az étteremrész hermetikus elkülönítése.

A beruházás költsége 43 millió forint, mely magába foglalja az eszközbeszerzést is mintegy 17 millió forint értékben. A pályázat során 75 százalékos támogatás nyerhető, a fennmaradó 25 százalékot az önkormányzat önerőként biztosította.

A tanév folyamán a felnőttétkeztetéssel együtt 2600 adag ételt főz a diákélelmezés (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A tanév során a felnőtt étkeztetéssel együtt napi szinten mintegy 2600 adag ételt főz a Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény (Fotó: Rajki Judit)

– Az épületen jelentős felújítás eddig nem történt, szükséges a korszerűsítése. A pályázat elbírálása a nyár folyamán várható, pozitív döntést követően a beruházás nem befolyásolja majd a mindennapi munkavégzést – tájékoztatott Bojtor István alpolgármester. Hozzátette, folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy minél korszerűbb épületben és eszközökkel végezzék az ott dolgozók munkájukat, a minél magasabb szintű ellátás érdekében, ezért a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében is terveznek pályázni, az elnyerhető forrás 250 millió forint.

A gyermekek minőségi ellátásért

Tavaly szeptember óta több gyermek étkezhet ingyen, valamint a diétás és szünidei étkezést is támogatja az önkormányzat. A május 11-i rendkívüli testületi ülésén egyhangú döntés született arról, hogy az önkormányzat biztosítja a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, 517 óvodás, általános- és középiskolás korú gyermek részére a nyári szünidő idején, 43 napon át a napi egyszeri meleg étkezést, amennyiben az érintett családok élnek a lehetőséggel és elfogadják azt. Az ehhez szükséges mintegy 9 millió forintot az idei költségvetésben biztosítják.

A gyermekek, a családok prioritást élveznek a dél-békési fejlesztések vonatkozásában – emeli ki Simonka György. A térség országgyűlési képviselője úgy fogalmaz, a gyermekétkeztetés feltételeinek javítása – összhangban a kormány szakpolitikai célkitűzéseivel – térségi szinten is kiemelt fontosságú.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.